Een scheiding is voor niemand gemakkelijk, maar een goed opgesteld echtscheidingsconvenant kan jullie helpen om op een gezonde, respectvolle manier uit elkaar te gaan. In zo’n convenant leg je afspraken vast over zaken zoals alimentatie. Ook de verdeling van bezittingen en schulden en hoe jullie eventuele kinderen gaan verzorgen staat erin genoteerd. Door dit proces samen met een mediator te doorlopen, kunnen jullie conflicten in de toekomst voorkomen en de scheiding een stuk constructiever maken.
Waarom een echtscheidingsconvenant belangrijk is
Een echtscheidingsconvenant biedt een stevige basis voor de toekomst. Het zorgt ervoor dat jullie duidelijke afspraken maken, waardoor misverstanden en onenigheid later worden voorkomen. Dit helpt niet alleen jullie als ex-partners, maar geeft ook rust en stabiliteit voor eventuele kinderen. Kinderen zijn gebaat bij een rustige overgang, en een convenant scheiding helpt om die rust te bieden door alles zwart-op-wit vast te leggen. Daarnaast helpt een convenant om de emoties onder controle te houden. Iedereen weet dat tijdens een scheiding de emoties hoog kunnen oplopen.
Houdt de situatie zakelijk
Door te focussen op praktische afspraken met behulp van een mediator, houden jullie daarentegen de situatie zakelijker. Het draait dan niet meer om wie gelijk heeft, maar om hoe jullie samen een oplossing vinden die voor iedereen werkt. Dit voorkomt escalaties en maakt het proces draaglijker.
Een mediator inschakelen voor begeleiding
Een scheiding is een proces vol uitdagingen en het opstellen van een echtscheidingsconvenant kan ingewikkelder zijn dan je denkt. Daarom is het slim om een mediator in te schakelen. Een mediator is een onpartijdige derde die ervoor zorgt dat jullie goed met elkaar in gesprek blijven, zelfs als dat lastig is. Hij of zij begeleidt jullie stap voor stap door de gesprekken. Ze zorgen dat jullie beide standpunten gehoord worden, en helpt bij het maken van eerlijke en haalbare afspraken.
Een groot voordeel van een mediator scheiding is dat jullie in gesprek blijven zonder dat het een juridische strijd wordt. Het doel is juist om samen te werken aan afspraken die voor beide partijen acceptabel zijn. Daarnaast zorgt een mediator ervoor dat jullie afspraken juridisch waterdicht zijn, wat veel gedoe in de toekomst kan voorkomen. Het is een manier om alles wat soepeler te laten verlopen, zonder dat er voortdurend ruzie gemaakt hoeft te worden.
Hoe jullie een echtscheidingsconvenant opstellen
Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is een zorgvuldige en gestructureerde taak die begint met het inventariseren van jullie financiële situatie. Dit omvat een overzicht van wat jullie gezamenlijk en individueel bezitten, welke schulden er zijn, en wat jullie respectieve inkomstenbronnen zijn. Denk hierbij niet alleen aan een eigen huis of spaargelden, maar ook aan persoonlijke bezittingen, zoals voertuigen, pensioenrechten, kunstcollecties en zelfs eventuele waardevolle huishoudelijke items.
Daarnaast is het belangrijk om eventuele openstaande schulden of lopende verplichtingen op te nemen, zoals een hypotheek, persoonlijke leningen of creditcardschulden. Deze grondige inventarisatie vormt de basis voor eerlijke en inzichtelijke afspraken. Op basis van deze inventarisatie kunnen jullie gezamenlijk afspraken maken over de verdeling van bezittingen en schulden. Dit is vaak een delicaat onderwerp, waarbij het van belang is om compromissen te kunnen sluiten.
Bijvoorbeeld: als een van jullie in de gezinswoning blijft wonen, kan er een afspraak worden gemaakt over hoe de ander gecompenseerd wordt.
Dit kan bijvoorbeeld door middel van een gelijke verdeling van andere bezittingen of een financiële regeling. Dit geldt ook voor bezittingen met emotionele waarde. Soms is het nodig om flexibel en ruimhartig te zijn om het proces soepel te laten verlopen. Het uiteindelijke doel van het echtscheidingsconvenant is om tot een heldere, gedetailleerde overeenkomst te komen die de overgang naar een nieuw leven voor beide partijen vergemakkelijkt.