Een wond kan op allerlei manieren ontstaan. Er wordt weleens gezegd dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Denk bijvoorbeeld aan een klein sneetje tijdens het koken tot een diepe snijwond die ontstaat tijdens het klussen. Het is belangrijk om een wond goed te verzorgen om infecties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. In dit artikel bespreken we hoe je het beste een wond kunt verzorgen.
Kom direct in actie!
Wanneer je een wond oploopt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen en de wond te verzorgen. Spoel de wond eerst goed af met lauwwarm water om vuil en bacteriën te verwijderen. Dep de wond vervolgens voorzichtig droog met een schone doek of gaasje. Let op dat je niet te hard wrijft, dit kan de wond irriteren. Vermijd het gebruik van zeep. Dit kan namelijk voor irritatie in de wond zorgen.
Na het verwijderen van de grootste vuildeeltjes in de wond is het belangrijk om de wond te desinfecteren. Dit kun je doen met bijvoorbeeld jodium, alcohol of een desinfecterende spray. Breng het desinfectiemiddel aan op een schoon gaasje en dep de wond voorzichtig. Let op dat je niet te veel druk uitoefent. Dit kan ervoor zorgen dat de wond beschadigt en dat de desinfectie pijnlijker is. Houd er rekening mee dat het desinfecteren pijnlijk kan zijn.
Gebruik van een goede wondzalf
Na het desinfecteren van de wond is het aan te raden om een goede wondzalf aan te brengen. De beste wondzalf bevat ingrediënten die het genezingsproces bevorderen en infecties voorkomen. Wondzalf zorgt voor een beter herstel en het zorgt ervoor dat er een nieuwe huidlaag wordt aangemaakt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid soepel blijft. Breng een dun laagje wondzalf aan op de wond en bedek deze vervolgens met een schoon gaasje of pleister.
Herhaal dit proces dagelijks totdat de wond volledig is genezen. Let op dat je de wond niet te strak afdekt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wond juist sneller opengaat op het moment dat je het verband eraf haalt. Dit zorgt voor een trager herstelproces.
Verband en pleisters
Na het aanbrengen van de wondzalf kun je ervoor kiezen om de wond af te dekken met een verband of pleister. Dit beschermt de wond tegen vuil en bacteriën en zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. Zorg ervoor dat je regelmatig het verband of de pleister vervangt om infecties te voorkomen, idealiter dagelijks of zodra het verband vochtig of vuil is geworden. Je kunt een gaasje tussen de huid en het verband plaatsen om ervoor te zorgen dat de huid niet kapot gaat tijdens het verwijderen van het verband.
Het gebruik van een gaasje helpt ook om eventuele wondvocht op te nemen, wat bijdraagt aan een schonere wondomgeving en snellere genezing. Let er wel op dat het verband niet te strak wordt aangebracht, want dit kan de bloedsomloop belemmeren, wat juist nadelig is voor het herstelproces.
Belangrijke aandachtspunten
Het is belangrijk om de wond regelmatig te controleren op tekenen van infectie. Denk bijvoorbeeld aan roodheid, zwelling, pus of een stijgende pijn. Dit zijn de tekenen die kunnen duiden op een infectie. Bij een infectie is het erg belangrijk om contact op te nemen met een huisarts. Daarnaast is het van belang om de wond met rust te laten en niet te krabben of peuteren. Dit kan de genezing vertragen en de kans op infecties vergroten.
Probeer de wond ook zo veel mogelijk droog te houden, vooral tijdens het douchen. Als de wond nat wordt, kan het verband loslaten en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen, wat de kans op complicaties vergroot. Ook is het verstandig om scherpe bewegingen te vermijden, omdat dit de wond opnieuw kan openen, wat het genezingsproces nog verder vertraagt. Regelmatig het verband of de pleister vervangen is essentieel om de wond schoon te houden.