Wat mensen niet altijd weten is dat Aziatisch eten erg gezond is en vaak weinig calorieën bevat. Dit komt doordat er vooral gebruik wordt gemaakt van verschillende kruiden voor smaak in plaats van ingrediënten die veel vet bevatten, zoals boter en olie. Daarnaast wordt er vaak sojasaus toegevoegd aan Aziatische gerechten, wat je kan helpen bij het afvallen. Sojasaus verlaagt namelijk de insuline respons, waardoor het lichaam voor een langere tijd vet verbrandt. Maar hoe gezond is Aziatisch eten nu echt? In dit artikel leggen we het uit.
De associatie met instant noodles
Vaak denken mensen dat Aziatisch eten ongezond is, omdat ze het vaak associëren met instant noodles. Dit komt doordat instant noodles een hoog zout- en vetgehalte hebben. Je kunt echter je instant noodles voedzamer maken door het toevoegen van verschillende ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld paksoi en paddenstoelen toevoegen aan de noodles als groente. Daarnaast kun je tofu of kip toevoegen voor extra proteïne.
Door je instant noodles een upgrade te geven met groente en proteïne, maak je zelf een voedzame maaltijd. Zo kun je nog steeds je instant noodles kopen en een voedzame maaltijd hebben.
Aziatisch eten voor medische redenen
Aziatisch eten is bovendien ook goed voor je bloeddruk. Traditionele Aziatische gerechten zitten vaak boordevol met verse groenten en bevatten minder vlees. Doordat de gerechten minder vlees bevatten, kan het zijn dat je bloeddruk lager wordt als je vaak traditionele Aziatische gerechten eet. Daarnaast hebben vele ingrediënten ontstekingsremmende voordelen, zoals gember en soja. Veel Aziatische ingrediënten kun je tegenwoordig in de supermarkt kopen. Maar sommige dingen kun je alleen bij de toko of bij een Aziatische winkel krijgen, zoals bepaalde kruidenmixen die je kunt kopen bij Asianfoodlovers.
Verbeter je stemming
Het eten van Aziatische gerechten is niet alleen goed voor je gezondheid. Het kan daarnaast namelijk ook je stemming verbeteren. Gember is een ingrediënt dat in veel traditionele en nieuwe Aziatische gerechten voorkomt. Gember werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar het kan je ook helpen bij het verminderen van stress. Doordat gember helpt bij het verminderen van stress en je helpt ontspannen, zorgt het ook voor een betere stemming.
Het maken van de Aziatische gerechten is vaak erg eenvoudig en biedt dus ook vele verschillende voordelen. De interesse in de Aziatische keuken is de afgelopen tijd hierdoor gegroeid.
Een aantal gezonde Chinese gerechten
In iedere keuken is het sowieso beter om gefrituurde gerechten, vet vlees en koolhydraatrijke opties te laten staan. Er zijn nog een heleboel gerechten vol groenten en mager eiwit. Denk aan gestoomde dim sum, gegrilde garnalen, of een lichte groente- of kippensoep. Ook gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen, kip of eend met broccoli, of tjaptjoi met kip of ossenhaas zijn prima opties. Wil je iets anders proberen? Foe yong hai met garnalen of krab, of varkens- of ossenhaas in oestersaus met paprika biedt een gezonde, maar nog steeds smakelijke keuze.
Een populaire vraag is: Is sushi gezond?
Sushi is een van de bekendste Japanse gerechten en kan zeker een gezonde keuze zijn, maar let goed op de ingrediënten. Traditionele sushi bestaat uit witte rijst met rauwe vis, vlees en/of groenten, wat op zich niet ongezond is. Toch zijn niet alle soorten sushi gelijk. Sommige bevatten zo bijvoorbeeld mayonaise of kaas (meer verzadigde vetten). Daarnaast zit er vaak veel witte rijst in sushi en maar weinig groenten of eiwitten.
Sushi combineren met gezonde bijgerechten: Het is daarom een goed idee om sushi te combineren met wat gezondere bijgerechten. Denk aan lekkere groene zeewiersalade of juist extra groenten. Zo kun je sushi eten en heb je alsnog een gebalanceerde maaltijd. Er zijn dus genoeg Aziatische gerechten die gezond zijn of die je gezond kunt maken, zoals de pokébowl. Wat is jouw favoriete gerecht?