De meeste mensen kunnen er in de zomer geen genoeg van krijgen: aardbeien. Dit heerlijke zomerfruit is niet alleen lust voor het oog, maar ook bomvol gezondheidsvoordelen. In dit artikel gaan we verkennen waarom aardbeien gezond zijn en hoe ze een positieve impact kunnen hebben op je algehele welzijn.
De voedingswaarde van aardbeien
Aardbeien zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen die je gezondheid ten goede komen. Alles met aardbeien, smaak én kleur vinden mensen (& kinderen) heerlijk. Maar hoe kan dat?
Wat zit er in een aardbei?
Aardbeien bevatten vitamine C, mangaan, foliumzuur (vitamine B9) en kalium. Interessant is dat aardbeien ook een goede bron van antioxidanten zijn, waaronder pelargonidinen, ellaginezuur en anthocyanen, die helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en ontstekingen in je lichaam. Dus als antwoord op de vraag “zijn aardbeien gezond?” Ja, dat zijn ze zeker!
Hieronder vind je een tabel die de voedingswaarde van aardbeien per 100 gram weergeeft:
Voedingsstof | Hoeveelheid |
Calorieën | 32 kcal |
Eiwitten | 0,7 g |
Koolhydraten | 7,7 g |
– waarvan suikers | 4,9 g |
Vet | 0,3 g |
– waarvan verzadigd | 0,02 g |
Vezels | 2 g |
Vitamine C | 58,8 mg |
Foliumzuur (Vitamine B9) | 24 µg |
Kalium | 153 mg |
Mangaan | 0,39 mg |
Deze waarden kunnen enigszins variëren afhankelijk van de rijpheid en het type aardbei, maar ze geven een goede indicatie van de algemene voedingsinhoud van deze populaire vrucht.
Vitamine C
Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij de productie van collageen, wat belangrijk is voor de huidgezondheid. Het versterkt ook het immuunsysteem.
Mangaan
Mangaan ondersteunt de botgezondheid en speelt een rol in de stofwisseling van vetten en koolhydraten.
Foliumzuur (vitamine B9)
Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van DNA en zwangere vrouwen om geboorteafwijkingen te helpen voorkomen.
Kalium
Kalium is essentieel voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en ondersteunt de goede werking van zenuwen en spieren.
Pelargonidinen
Geven aardbeien hun rode kleur en kunnen hartgezondheid bevorderen
Ellaginezuur
Heeft eigenschappen die kunnen helpen bij de preventie van kanker
Anthocyanen
Werken ontstekingsremmend en ondersteunen de hartgezondheid
Door aardbeien te eten, krijg je een combinatie van deze voedingsstoffen binnen die samenwerken om je gezondheid te ondersteunen en beschermen
De gezondheidsvoordelen van aardbeien
Aardbeien zijn niet alleen heerlijk en veelzijdig, maar ook ongelofelijk gezond. Hier zijn enkele specifieke voordelen van het regelmatig eten van deze rode vruchten:
Aardbeien bevorderen goede spijsvertering
Aardbeien zit boordevol vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Deze dragen allemaal bij aan een gezonde spijsvertering. De aanwezige antioxidanten verbeteren de opname van belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en ijzer. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking, ze helpen de spijsvertering te reguleren en bevorderen de stoelgang. Aardbeien zijn overigens niet de enige vruchten die een goede spijsvertering bevorderen. Namelijk, frambozen zorgen ook voor een betere spijsvertering.
Gewichtsverlies door aardbeien te eten
Als je op zoek bent naar een gezond tussendoortje dat kan helpen bij gewichtsbeheersing, zijn aardbeien een goede keuze. Ze zijn van nature zoet en bevatten slechts ongeveer vier calorieën per stuk. De vezels in aardbeien elpen ook om je langer vol te voelen, de spijsvertering te vertragen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Bijzonder veel vitamine C
Wist je dat aardbeien meer vitamine C bevat dan sinaasappels? Een enkele kop aardbeien kan tot 150% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C bevatten. In dit geval is meer alleen maar beter.
Weinig bereiding
Aardbeien hoe je niet te schillen in tegenstelling tot mandarijnen of bananen. Je moet ze alleen even wassen en het groene staartje eraf halen. Dit maakt het super makkelijk om te eten en te bereiden. Kinderen zijn ook vaak dol op aardbeien, geef je kind een bakje mee naar school of als snack tijdens het spelen.
Hoe lang kun je aardbeien bewaren?
Aardbeien zijn vaak heerlijk vers, maar ze hebben een beperkte houdbaarheid. Als je wilt genieten van de beste smaak en textuur, is het belangrijk om te weten hoe en hoe lang je ze kunt bewaren. Verse aardbeien kun je maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren, het ligt ook aan de kwaliteit van de aardbeien. Wil je aardbeien langer bewaren? Doe ze dan in de diepvries. Ze kunnen tot wel 6 maanden in de vriezer bewaard worden zonder aanzienlijk kwaliteitsverlies.
De duurzaamheid van aardbeien
Dat aardbeien gezond zijn weten we inmiddels wel, maar dragen ze ook bij aan duurzaamheid? Aardbeienteelt kent milieuproblemen door veelvuldig gebruik van pesticiden en water. Biologische methoden verminderen deze impact door het vermijden van synthetische stoffen. Druppelirrigatie en geïntegreerde plaagbestrijding helpen ook de ecologische voetafdruk te verkleinen.