Een banaan is een tropische fruitsoort en groeit in trossen aan de bananenplant. Eet en koop jij regelmatig bananen in de supermarkt? Wist je dat deze bananen uit Zuid-Amerika komen? Heb je je daarnaast ooit afgevraagd hoe bananen aan hun bijzondere kromme vorm komen? Dat komt doordat ze tegen de zwaartekracht in met hun onderste punt naar boven groeien! Misschien vraag je je wel eens af of bananen horen in een gezond voedingspatroon want zijn bananen gezond? In deze blog lees je of een banaan gezond is.
Is een banaan gezond?
In vergelijking met ander fruit bevat weinig vitamine C. Maar een banaan bevat veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Ook bevatten ze een onovertroffen bron van vitamine B6. Eet je een banaan dan heb je al 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnengekregen! Een banaan is gezond om toe te voegen in je dagelijks voedingspatroon. Hoeveel suikers een banaan bevat hangt af van de kleur van een banaan. Bij het rijpen van een banaan wordt het zetmeel omgezet in suikers. Daarom smaakt een groene banaan minder zoet dan een gele banaan. Een gele banaan is meer gerijpt dan een groene banaan.
Word je dik van bananen?
Dat een banaan gezond is, weten we nu, maar word je er ook dik van? Een grote banaan (165 gram) heeft in totaal 152 kcal. Wanneer je dit stuk fruit vergelijkt met andere fruitsoorten zal je zien dat een banaan meer calorieën bevat. Dit komt ook door de grootte van de fruitsoort, want een appel weegt ongeveer 135 gram. Dat een banaan veel calorieën bevat betekent niet dat het een ongezonde keuze is voor in je dagelijks voedingspatroon. Het is belangrijk dat je algehele energiebalans in balans is en dan kun jij zeker een banaan eten op een dag. Om een mix aan voedingsstoffen binnen te krijgen raden we je aan om een regenboog aan verschillende fruitsoorten én groentesoorten te eten, zodat je elke dag andere voedingsstoffen binnen krijgt.
Hoe kun je het beste bananen bewaren?
Een tropische fruitsoort is gewend aan een warm klimaat en houd dus niet van de kou. Een banaan moet je daarom niet bewaren in je koelkast, want daar kan de banaan niet meer verder rijpen. Bewaar je bananen op een fruitschaal in je keuken bijvoorbeeld. Houd er ook rekening mee dat bananen de stof ethyleen produceren. Deze stof bevordert de rijping van ander fruit. Heb je ander fruit in je fruitschaal liggen, dan zal dit fruit sneller rijpen. Om dit te voorkomen kun je bananen en ander fruit scheiden van elkaar in een aparte fruitschaal. Zijn je bananen overrijp geworden? Gooi ze niet weg! Verwerk de bananen in een pannenkoek of bak er heerlijk bananenbrood mee met behulp van ons bananenbrood recept. Je kunt ook vaak een ei vervangen door een geprakte banaan in je koekjes recept. Zo gebruik je de banaan gezond én lekker!
Tip: de combinatie met pindakaas is heerlijk én pindakaas is gezond!
Voordelen van bananen
Een banaan heeft velen voordelen en daarom kun jij genieten van dit heerlijke stuk fruit. Hieronder lees je de voordelen van bananen:
- Eet je een banaan? Dan heb je al de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnengekregen van 2 stuks fruit per dag! Een banaan is een gezonde optie. Maak bijvoorbeeld een heerlijk ontbijt zoals een smoothie met banaan.
- Een banaan bevat 3 gram vezels. Eet je een grote banaan dan heb je al veel vezels binnen in een keer! De aanbevolen hoeveelheid per dag is 30 tot 40 gram vezels per dag.
- Heb je last je stoelgang? Eet dan een banaan. Door de vezels kan de stoelgang weer herstellen en helpen bij diarree én obstipatie.
- Je kunt bananen elk seizoen kopen in de supermarkt of op een lokale markt.
- Doordat bananen antioxidanten bevatten kun je door regelmatig bananen te eten de kans op nierkanker verkleinen. Wist je dat kersen en granaatappels ook rijk zijn aan antioxidanten? De gezondheidsvoordelen van kersen en fruitsoorten als banaan en granaatappels zijn eindeloos!
Heb jij na het lezen van deze blog ook zin gekregen in een banaan? Dat begrijpen we! Nu weet je dat een banaan gezond is, welke voedingsstoffen ze bevatten en hoe je ze het beste kunt bewaren. Een veelzijdig stuk fruit!