Bananenbrood is een tegenwoordig een populair tussendoortje en wordt gezien als het gezondere alternatief voor cake of koek. Veel mensen vragen zich hierdoor af: hoe gezond is bananenbrood eigenlijk? In dit artikel lees je meer over de voedingswaardes, voor- en nadelen en handige serveertips van bananenbrood. Ontdek hier hoe je bananenbrood gezond kunt maken, of je het nu afwisselt als ontbijt, tussendoortje of simpelweg ’s avonds lekker op de bank.
Wat is bananenbrood precies?
Bananenbrood is een cake-achtig broodsoort dat wordt gemaakt van rijpe bananen, meel, eieren en vetten. Vaak worden verschillende soorten noten of chocolade toegevoegd om te experimenteren met varianten. Hoewel de naam doet vermoeden dat het hier om een traditioneel brood gemaakt van bananen gaat, zit het net even anders. In tegenstelling tot traditioneel brood wordt bananenbrood niet gerezen met behulp van gist, maar met bakpoeder of baking soda.
Toch is het ook net iets anders dan een standaard cake. Bananenbrood is vaak een stuk voedzamer dan de dessertcake zoals we die kennen. Bij het maken van bananenbrood kies je namelijk voor gezondere ingrediënten. Zo gebruik je de zoetheid van de rijpe bananen, waardoor je andere toegevoegde suikers kunt beperken of zelfs helemaal kunt weglaten. In plaats daarvan kiest men vaak voor noten, zaden of volkorenmeel.
De voedingswaarden: wat zit er in bananenbrood?
Zoals je nu dus weet kun je bananenbrood op verschillende manieren maken. De exacte voedingswaarden hangen daarom sterk af van de ingrediënten die je kiest. Een klassieke plak bananenbrood, gemaakt van rijpe bananen, bloem, suiker, eieren, gesmolten boter of olie en bakpoeder, bevat ongeveer de volgende voedingswaarden:
- 83 kcal
- 3,5 gram vet
- 1,4 gram eiwit
- 11,4 gram koolhydraten, waarvan 6 gram suiker
Deze voedingswaarden kunnen afwijken als je kiest voor andere ingrediënten.
Is bananenbrood gezond vergeleken met cake en koek?
Bananenbrood maken kan gezond zijn als je slim kiest voor bijvoorbeeld volkoren meel, havermout of amandelmelk en de suikers beperkt. Als je het dan vergelijkt met cake, bevat bananenbrood vaak minder suiker, boter en eieren. Hierdoor is het over het algemeen lager in calorieën en vet, maar het verschil is niet aanzienlijk groot. Wil je een gezond bananenbrood maken? Dan moet je vooral bewuste keuzes maken. Kies voor minder suiker, plantaardige olie in plaats van boter en volkoren meel rijk aan vezels.
Bananenbroodrecept: hoe maak je het thuis?
Bananenbrood zelf thuis maken is gemakkelijk en snel. Het is belangrijk dat je rijpe bananen gebruikt voor die natuurlijke zoete smaak. Zo hoef je minder of zelfs geen suiker te gebruiken. Kies ook voor een gezond en vezelrijke vorm van meel en gebruik amandelmelk in plaats van normale koemelk. Als je wilt experimenteren met verschillende extra’s, kun je noten, zaden, dadels of pure chocolade toevoegen.
Ingrediënten voor een gezond bananenbrood
- 3 rijpe bananen
- 2 eieren
- 60 ml melk
- 100 gram boter (gesmolten)
- 100 gram volkoren tarwemeel
- 80 gram havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- Optionele extra’s: walnoten, dadels, pure chocolade, zaden, etc.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier en vet het goed in met boter of een bakspray.
- Smelt de boter en voeg vervolgens een voor een de eieren aan hieraan toe. Meng dit even goed door, maar niet te lang.
- Voeg aan dit mengsel de melk toe. In een aparte kom meng je eerst het tarwemeel, de havermout en bakpoeder goed door elkaar. Als dit goed gemengd is, kun je alles in één kom samenvoegen.
- Prak vervolgens de rijpe bananen met een vorm of staafmixer en voeg dit toe aan je beslag. Zorg dat de bananen goed verdeeld worden door het beslag. Als laatste kun je hier extra’s naar wens aan toevoegen, zoals blauwe bessen, chocolade, noten of zaden.
- Giet het beslag in de cakeblik en plaats deze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-65 minuten. Controleer met een houten satéprikker of de cake gaar is.
- Als de cake uit de oven kan, laat je het cakeblik eerst 10 minuten afkoelen voordat je het uitstort.
- Eet smakelijk!
Een verantwoord en gemakkelijk tussendoortje
Bananebrood is niet alleen gezond, maar ook een enorm gemakkelijk tussendoortje. Als je een drukke agenda hebt, kun je deze snack goed gebruiken als voedzaam tussendoortje. Experimenteer met verschillende soorten meel, fruit en noten voor heerlijke variaties op het standaard bananenbrood.









