De mensen die veel gebruik maken van specerijen kennen kurkuma wel. Het oranje poeder met een karakteristieke smaak wordt gebruikt in allerlei keukens. Waar het ook bekend om staat, is de vele gezondheid voordelen die het biedt. Van ontstekingsremmende krachten tot het verbeteren van de spijsvertering, kurkuma is veel meer dan alleen een smaakmaker. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: is kurkuma gezond? Ook geven we je een gezond recept om kurkuma te gebruiken. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!
Wat is kurkuma?
Kurkuma is, in tegenstelling tot gember, oranje van kleur. Het is een specerij wat afkomstig is van de plant Curcuma longa. Deze behoort tot de gember familie, daarom lijken de twee erg op elkaar. Met name in de Indiase keuken is dit een specerij wat niet geheel onbekend is. Kurkuma poeder zorgt voor een warme en aardse smaak met een bitter aroma. Maar kurkuma wordt niet alleen gebruikt in gerechten. Het heeft verschillende medicinale eigenschappen en gezondheidsvoordelen, waardoor de wortel van de plant vaak gebruikt wordt in thee.
Wat zijn de voordelen van kurkuma?
Zoals hierboven verteld zijn er verschillende gezonde voordelen van kurkuma. Hieronder zullen we vertellen waarom kurkuma zo gezond is:
- Ontstekingsremmend: In kurkuma zit een stofje genaamd curcumine, wat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het nemen van kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Avocado kan dit ook verminderen. Lees hier hoe gezond avocado is!
- Ondersteuning van spijsvertering: Kurkuma kan de spijsvertering bevorderen en maag-darm klachten verminderen. Het helpt bij de vertering van vetten en kan gunstig zijn bij problemen in de spijsvertering.
- Hartprestaties verbeteren: Kurkuma kan ervoor zorgen dat het bloed wordt verdund waardoor de bloedcirculatie verbeterd. Ook kan het helpen bij het verlagen van het cholesterolniveau, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart.
- Bloedsuikerregulatie: Curcumine in kurkuma kan de gevoeligheid voor insuline verbeteren. Dit heeft een gunstig effect op de regulatie van bloedsuikers.
- Gewrichtsgezondheid: Kurkuma kan gewrichtspijn verminderen bij mensen met bijvoorbeeld reuma, artrose en artritis. De ontstekingsremmende effecten zorgen dat de gewrichten flexibeler worden.
- Antioxidant: Curcumine is niet alleen ontstekingsremmend, maar het is ook antioxidant. Het stofje beschermt het lichaam tegen schade, waardoor het een positieve werking heeft op de gezondheid van cellen en weefsels.
- Ondersteuning van de lever: Kurkuma heeft een zuiverende werking wat de lever helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen.
- Libido verhogen: Bij regelmatig gebruik van kurkuma kan de bloedcirculatie verbeteren, wat weer positief kan werken op het libido.
- Gemoedstoestand verbeteren: Kurkuma bevordert de productie van serotonine en dopamine. Dit kan een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand.
- Gewicht beheersen: De vetverbranding en de vetstofwisseling worden gestimuleerd door het nemen van kurkuma. Dit kan helpen bij het beheersen van het lichaamsgewicht.
- Slaap bevorderen: Het nemen van kurkuma zorgt voor een verlaging van het stresshormoon cortisol in de hersenen. Mensen die last hebben van slaap problemen kunnen hier voordeel van opdoen.
Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma?
Kurkuma heeft veel gezonde werkingen voor het lichaam. In combinatie met medicijnen kan het wel gevaarlijk zijn. De werkingen van kurkuma kunnen er namelijk voor zorgen dat medicijnen worden versterkt of verzwakt. Bij een lage bloeddruk, lagere bloedsuikerspiegel, duizeligheid, hoofdpijn, allergische reactie of maag-darmklachten kun je beter stoppen met het gebruik van kurkuma.
Bij het gebruik van bloeddrukverlagers, stollingsmiddelen, bloedsuikerverlagers en antikankermedicijnen, wordt het gebruik van kurkuma afgeraden. Ook zwangere vrouwen wordt aangeraden om geen gebruik hiervan te maken. Twijfel je over het gebruik van kurkuma met andere geneesmiddelen? Raadpleeg dan een arts of apotheek voor professioneel advies.
Hoe kun je kurkuma gebruiken?
Kurkuma wordt in Indiase gerechten vaak gebruikt als smaaktoevoeging. Het is echter alleen niet zo dat je hierdoor genoeg curcumine binnenkrijgt om de gezondheidsvoordelen te ervaren. Curcumine wordt namelijk niet zo makkelijk opgenomen in het lichaam. De kurkumawortel kun je niet zomaar eten. Deze zul je mee moeten koken of vermalen in een blender. Je kunt wel, net zoals gember, een paar plakjes van de wortel in theewater doen.
Kurkuma wordt ook veel gebruikt in een gembershot. Hieronder geven we je een recept voor een kurkuma-gember shot. Dit is een verfrissend drankje om je dag goed mee te beginnen. Lees hier hoe gezond gember is!
Ingrediënten:
- 1 verse kurkumawortel (ongeveer 5 cm)
- 1 verse gemberwortel (ongeveer 5 cm)
- 1 citroen, geperst
- Een snufje zwarte peper
- Optioneel: een beetje honing voor zoetheid
Bereidingswijze:
- Schil de kurkuma en gember en snijd ze in kleine stukjes.
- Doe de kurkuma, gember en citroensap in een blender.
- Voeg een snufje zwarte peper toe (zwarte peper verbetert de opname van curcumine).
- Blend alle ingrediënten tot een glad mengsel.
- Giet het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek om de vaste deeltjes te verwijderen.
- Voeg indien gewenst wat honing toe voor zoetheid en roer goed door.
Voedingswaarde per shot
De exacte voedingswaarde zijn afhankelijk van de hoeveelheid van de gebruikte producten. Hieronder hebben we een schatting gemaakt.
Energie | 30 kcal |
Koolhydraten | 7 g |
Suikers | 1 g |
Vezels | 1 g |
Eiwit | 1 g |
Vitamine C | 20 mg |
Curcumine | 50-100 mg |