Bij een filmavondje wordt al gauw gedacht aan popcorn. Deze snack wordt namelijk gezien als de gezondere variant van chips, een reep chocolade of M&M’s. Maar hoe gezond is deze luchtige snack eigenlijk? In deze blog gaan we eens kijken of het echt zo een gezonde keuze is als sommige beweren.
Wat is gezonder: zout of zoet?
Er gaat natuurlijk een eeuwige discussie rond, is zoet of zoute popcorn nu gezonder? En is er wel een popcorn soort die gezonder is in vergelijking met de ander? Dat hangt dus compleet af van hoe het wordt bereid. Over het algemeen is zoute popcorn gezonder dan zoete, maar als je er een kilo zout op doet dan wordt het minder gezond. Daarnaast heb je bij zoete popcorn ook nog eens dat er vaak iets van chocolade of karamel overheen wordt gedaan. Helaas helpt dit er niet bij om gezonder te worden. Zoute popcorn is dus gezonder, maar gebruik het zout met mate.
Zelfgemaakt of kant en klaar?
Voordat we popcorn gaan eten hebben we natuurlijk de keuze. Gaan we het zelf maken of kopen we popcorn die kant en klaar is? Als je gezonder wilt doen dan zou ik voor zelf gemaakte kiezen. Zelfgemaakte popcorn raden we aan om in de pan te maken, maar in sommige airfryers kan het ook. Dit kan echter alleen als jouw airfryer boven de 200 graden uitkomt. Bij zelf gemaakte popcorn kan je namelijk zelf zout en andere dingen toevoegen naar jouw eigen smaak. Popcorn die kant en klaar is, wordt vaak gemaakt in zoetstoffen en veel vetten, hierdoor ben je iets minder gezond bezig uiteindelijk. Om het jou duidelijk te maken wat het verschil nu is tussen zelfgemaakte popcorn en popcorn die kant en klaar is gaan we een overzicht maken met de verschillen.
Voedingswaarde | Zelfgemaakt (portie 40 gram) | Kant en klaar (portie 40 gram) |
KCL | 149.6 | 217.2 |
Vetten | 1.72 | 11.68 |
Koolhydraten | 29.6 | 23 |
Vezels | 5.6 | 3.4 |
Eiwitten | 4.4 | 3.32 |
Hierboven kan je een kleine vergelijking zien met 1 soort popcorn die kant en klaar is en popcorn die zelfgemaakt is. Door middel van deze vergelijking is duidelijk te zien tot het gezonder is om je popcorn zelf te maken. Hier kan je daarbij ook nog de overweging maken om zelf zout toe te voegen of een ander smaakje. Door middel van andere smaakjes te gebruiken hoef je ook niet altijd zout of zoetstoffen toe te voegen. Daarnaast kan je de smaak van popcorn heel gemakkelijk veranderen en zo nieuwe dingen uitproberen.
Wanneer wordt popcorn ongezond?
Hoewel popcorn zelf voedzaam kan zijn, ligt het probleem vaak in de manier waarop het wordt bereid en geserveerd. Zo bestaat de mogelijkheid tot popcorn doordrenkt is met boter en olie, wat ervoor zorgt dat het caloriegehalte drastisch wordt verhoogd. Naast de boter en olie wordt er ook vaak nog gebruik gemaakt van zoetstoffen, suiker en extreme hoeveelheden zout. Dit zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het ongezonder maken van popcorn. Zelf raden wij je aan om het te houden bij kleine hoeveelheden zout of zelfs andere kruiden. Zo kan je ervoor kiezen om paprikapoeder of knoflookpoeder toe te voegen, maar wij kunnen je ook kaneel aanraden!
Popcorn is een snack die gezond wordt gemaakt door de meeste mensen. In veel gevallen is het ook mogelijk om dit tot een gezonde snack te behouden. Dat is echter puur afhankelijk van welke dingen je toevoegt, maar ook of je het in de winkel koopt in een verpakking die kant-en-klaar is of zelf maakt. Wij raden aan om popcorn zelf te maken. Dit is niet alleen lekkerder, maar zo is popcorn ook gezonder in vergelijking met de andere varianten. Dus ja, popcorn is gezond, maar eet het met mate zoals met soort eten.