Specerijen bieden vaak meer dan alleen een toevoeging van smaak aan gerechten. Kaneel met zijn zoete aroma is hier een goed voorbeeld van. Maar is kaneel eigenlijk wel gezond? In deze blog zullen we wat dieper ingaan op de gezondheidsvoordelen van kaneel. Ook geven we je wat inspiratie voor het gebruik van kaneel. Lees dus snel verder!
Wat is kaneel?
Kaneel is een specerij die wordt verkregen uit de schors van bomen die horen tot het geslacht: Cinnamomum. De schors van deze bomen wordt gedroogd en vervolgens gemalen tot poeder of verkocht in de vorm van stokjes. Kaneel staat bekend om zijn zoete en warme smaak, en wordt vaak gebruik als smaakmaker in thee of hartige gerechten.
Er zijn twee hoofdsoorten kaneel. De meest voorkomende soort is de Cassie-kaneel. Deze heeft een sterke en krachtige smaak. De andere soort is de Ceylon-kaneel. Deze is wat zachter en zoeter van smaak, en wordt vaak gebruikt in desserts en warme dranken.
Voordelen van kaneel
Kaneel is heel gezond en heeft een grote variatie aan voordelen voor het menselijke lichaam. Hieronder zullen we de belangrijkste bespreken:
- Antioxidant: Kaneel zit boordevol antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen.
- Ontstekingsremmend: Kaneel heeft een ontstekingsremmende eigenschap, wat kan helpen bij verschillende aandoeningen. Gember heeft ditzelfde effect. Lees hier hoe je je gezondheid kunt verbeteren met gember.
- Hart- en vaatziekten voorkomen: Hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door het gebruik van kaneel. Het reguleert namelijk het cholesterolniveau en het bevordert een gezonde cholesterolratio.
- Preventie van hersenziekten: Kaneel kan mogelijk helpen bij het voorkomen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer.
- Bestrijding van slechte adem: Een thee van kaneel en honing kan helpen bij het verminderen van een slechte adem.
- Remmen van schimmel- en bacteriegroei: Het hoofdbestanddeel van kaneel, cinnemaldehyde, kan de groei van schimmels en bacteriën remmen.
- Bloedsuikerspiegel reguleren: Kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de langzame opname van koolhydraten te bevorderen.
- Bestrijden van insulineresistentie: Insulineresistentie is een risicofactoor voor diabetes, en kaneel kan dit bestrijden.
- Verzadigend effect: Kaneel geeft een gevoel van verzadiging en kan helpen de behoefte aan suiker te verminderen, wat gunstig is voor gewicht beheersing.
Afvallen met kaneel
Uit onderzoek is gebleken dat kaneel kan helpen bij gewichtsverlies. Het is niet precies duidelijk hoe het werkt, maar het lijkt erop dat kaneel indirect de eetlust remt. Zoals we hierboven al even kort benoemde geeft kaneel een verzadigd effect. Dit komt doordat er veel voedingsvezels in kaneel zitten die bijdragen aan die verzadiging.
Hoe kun je kaneel gebruiken?
Kaneel is te krijgen in poeder of in stokjes. Beide zijn ze makkelijk te gebruiken, om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden op welke manier je kaneel gezond kunt gebruiken.
- Ontbijtgranen: Voor mensen die ontbijten met ontbijtgranen, havermout of yoghurt is het een tip om wat kaneel hierin te strooien. Dit zorgt ook voor een lekkere smaaktoevoeging.
- Smoothie: Voeg een halve eetlepel kaneel toe in je smoothie voor een zoete toevoeging.
- Bakken: In bakrecepten is kaneel een populair ingrediënt. Vooral bij gerechten met appel is de zoete en zachte smaak van kaneel een goede toevoeging.
- Warme dranken: Voeg een snufje kaneel poeder toe in de warme chocolademelk, koffie of thee voor een extra smaak.
- Kaneelthee: In heet water kun je een kaneelstokje laten trekken om optimaal te genieten van de heerlijke zachte smaak. Hier kun je nog een schijfje sinaasappel of wat munt bij doen.
- Desserts: Op vanille-ijs of pannenkoeken is kaneel perfect voor extra smaak en decoratie.
Kurkuma en gember worden ook vaak gebruik in thee. Lees hier hoe gezond kurkuma is.