Proberen zo gezond mogelijk te leven kan soms erg lastig zijn. Vooral als je zin hebt in iets zoets. Natuurlijk kan het geen kwaad om met mate ongezonde dingen te eten, maar soms heb je gewoon geen zin om alles wat je eet bij te houden. Niet getreurd, koekjes kan je makkelijk zelf maken en nog gezond ook! Lees in deze blog alles over gezonde koekjes en makkelijke recepten om ze te maken.
Wat zijn gezonde koekjes?
Wat maakt een koekje nu gezond? Het is heel simpel. We vervangen gewoon wat ingrediënten door gezondere opties! Wel is het belangrijk te vermelden dat qua calorieën er niet veel verschil zal zijn tussen de gezonde en normale koekjes. De gezonde varianten waar wij het hier over gaan hebben daarentegen, bevatten meer gezonde voedingsstoffen. Zo vullen ze beter en zal je niet alleen betere stoffen binnen krijgen, maar ook minder geneigd zijn om veel achter elkaar te eten. Houd jij toch liever van cake dan van koekjes? Klik dan hier voor ons blog over gezonde cake recepten.
Welke koekjes zijn gezond?
Hoewel er steeds meer gezondere opties op de markt verschijnen, zijn er helaas geen echt gezonde koekjes verkrijgbaar in supermarkten. Waar geen suiker in verwerkt is, zal wat anders in zitten wat niet goed voor je is. Je zou wel voor Maria biscuits kunnen gaan, of misschien een pak lange vingers, maar het beste is om zelf aan de slag te gaan. Of havermout koekjes gezond zijn van de supermarkt is zelfs discutabel. Geloof ons, ieder koekje kan gezonder gemaakt worden als je ze zelf bakt.
Het vervangen van ingrediënten
Als je gezonde koekjes wilt bakken, zijn er verschillende ingrediënten die je kunt gebruiken om de traditionele ongezonde ingrediënten te vervangen. In plaats van gewone bloem kun je bijvoorbeeld kiezen voor boekweit-, spelt- of maïsbloem. Ook gemalen havermout, amandelmeel of hazelnootmeel zijn goede alternatieven.
Gezonde koekjes zonder boter en suiker
Om boter te vervangen, kun je kiezen voor plantaardige vetstoffen, zoals kokosolie. Als je pinda-, amandel- of hazelnootboter gebruikt, vermijd dan varianten met extra suiker, olie of zout. Suiker is vaak de grote boosdoener in koekjes. Gelukkig kun je suiker op een natuurlijke manier vervangen. Gebruik bijvoorbeeld appelmoes of bananen, of zoet de koekjes met kokosbloesemsuiker, siroop of honing. Bakken zonder suiker is zeker te doen! Klik hier voor onze suikervrije koekjes recepten.
Gezonde koekjes zonder melk en eieren
Voor koemelk zijn er tegenwoordig veel plantaardige alternatieven verkrijgbaar, zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk, hazelnootmelk, rijstmelk en kokosmelk. Let er wel op dat je een ongezoete variant kiest. Volg je een veganistisch dieet, dan kun je behalve boter ook eieren vervangen. Bananen, chiazaad of het sap van kikkererwten zijn goede vervangers voor eieren.
Door deze gezondere ingrediënten te gebruiken, kun je koekjes bakken die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens gezond zijn. Experimenteer met verschillende ingrediënten en ontdek je eigen favoriete recepten!
Simpele bakrecepten voor gezonde koekjes
Misschien heb je al wat ervaring in bakken en wilde je graag weten welke ingrediënten je het beste kon vervangen door een gezonder eindresultaat. Of misschien zoek je naar recepten om te volgen. Wat het ook mag zijn, je vindt het hier. Lees hieronder een paar van onze favoriete recepten voor het maken van dit gezond gebak.
1-Bananenkoekjes met havermout en chocolate chips
Dit recept heeft maar drie ingrediënten en is binnen een half uurtje (oventijd inbegrepen) klaar! Het is simpel, maar effectief en heel handig om te maken tussen huishoudelijke taken door.
Benodigdheden:
2 rijpe bananen (de grootste die je kunt vinden)
100 gram havermout
50 gram chocolade (wij raden aan om extra pure chocolade te pakken)
Bakplaat met bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Terwijl deze aan het opwarmen is, ga je de chocolade in kleine stukjes snijden, prak je de bananen tot een prut en doe je beide in een kom. Gooi hier de havermout bij en roeren maar!
Is het mengsel één geheel? Rol het dan in ongeveer 16 even grote balletjes en druk ze plat op de bakplaat. Vergeet hierbij niet om eerst het bakpapier op de plaat te leggen. Daarna kan je het voor 20 minuten in de oven gooien. Laat het afkoelen en klaar is kees!
2-Gezondere eierkoeken
Mocht je nu wel eieren eten? Dan is dit recept misschien wel iets voor jou! De bereidingstijd komt uit op een half uurtje, met 15 minuten baktijd.
Benodigdheden:
3 eieren
75 gram poedersuiker (frost suikervrij)
8 gram bakpoeder
150 gram tarwemeel (volkoren)
Zout
Vanille extract
Limoensap
Bereiding:
We beginnen met de oven voor te verwarmen op 180 graden. Als dat gedaan is kan je de drie eieren splitsen en het eiwit kloppen tot het stijf is. Daarna voeg je beetje bij beetje de poedersuiker toe. Is het mengsel helemaal stijf? Dan is het tijd om de eidooiers toe te voegen en het te mixen tot één geheel. Is dit gedaan? Dan kunnen de rest van de ingrediënten er bij. Doe dit langzaam en met de hand, om te voorkomen dat alles in elkaar zal zakken.
Is dit klaar? Verdeel het dan in 9 mooie bollen en plaats ze op een ovenrooster. Let er wel op dat je een stuk bakpapier op het ovenrooster legt zodat het niet eraan zal plakken. Zorg dat de 9 bollen ver genoeg uit elkaar liggen, aangezien ze uit zullen zetten in de oven. Zet het rooster in de oven en bak het voor 15 minuten.
3-Gezonde(re) Twix
Natuurlijk is het ook leuk om een van de populairdere koekjes na te maken. Wij hebben dan gekozen voor de Twix, maar een gezondere draai natuurlijk. Ook dit bakrecept zal 30 minuten duren, waaronder 15 minuten aan baktijd. Wel moet het afkoelen voor een uur, dus trek hier wel een uurtje extra voor uit.
Benodigdheden:
150 gram speltmeel
150 gram dadels
100 gram kokosolie
25 gram cacao
5 eetlepels honing
Bereiding:
Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Terwijl die aan het opwarmen is, bereid je jouw bakblik of plaat voor door er een laagje bakpapier op te leggen. Is dat gedaan? Dan is het tijd om de kokosolie in een pannetje te laten smelten. In een andere kom kan je de speltmeel en 4 eetlepels honing met elkaar mengen en vervolgens de helft van de gesmolten kokosolie gebruiken om het geheel tot één deegbal te kneden.
Druk de deegbal op het bakblik/ plaat en zorg ervoor dat het hele oppervlak gelijk bekleed wordt. Daarna kan het voor 12 tot 15 minuten in de oven. We zijn nu nog niet klaar. Nu is het tijd om de dadels in kleine stukjes te snijden en dit te mengen met de helft van de overgebleven kokosolie. Als het deeg uit de oven komt en goed is afgekoeld, kan het dadelmengsel erover heen verdeeld worden.
Als dit gedaan is, is het tijd voor de cacao. Meng de cacao met de laatste eetlepel honing en het laatste beetje kokosolie en verdeel dit over de gemaakte koek. Doe het voor een uur in de koelkast zodat het goed afkoelt en hard wordt. Daarna kan je de koek snijden in zoveel stukjes als je wilt. Eet smakelijk!
Andere soorten recepten:
Wil jij liever gezonde recepten met chocolade? Klik dan hier!
Ben jij niet zo een zoetekauw en zoek jij naar goede vegan recepten? Klik dan hier!