Zandkoekjes zijn een van de lekkerste koekjes die je eenvoudig zelf kunt bereiden. Bij de meeste recepten voor koekjes worden meel, eieren of melk gebruikt. Wanneer je een allergie voor hebt of vegan bent, kan het soms lastig zijn om een goed recept te vinden dat ook nog eens lekker is. Ben je van plan om zandkoekjes zonder ei te gaan maken en wil je er zeker van zijn dat deze goed gaan uitpakken? Lees dan even deze blog, want wij delen het lekkerste recept en geven je een aantal handige tips! Met onze hulp ga jij de lekkerste zandkoekjes zonder ei maken.
Koekjes zonder ei maken
Eieren worden in de meeste recepten verwerkt als je gaat bakken. Ei zorgt er namelijk voor dat het deeg doet reizen en het baksel, in dit geval de koekjes, luchtig wordt. Ondanks dat een ei dus een belangrijke rol speelt tijdens het bakproces, zijn er een aantal producten waarmee je eieren kunt vervangen. Wanneer je koekjes zonder ei wilt maken, kun je het vervangen door de volgende ingrediënten:
- Bananen bevatten namelijk veel zetmeel, waardoor het deeg zich kan binden. Daarnaast heb je bij het gebruiken van een banaan ook minder suiker nodig, omdat deze zoet van zichzelf zijn. Eén ei kan je vervangen door een halve banaan.
- Door drie eetlepels bakpoeder met drie eetlepels water te mengen, zal het deeg gaan rijzen. Hierdoor worden dus de eieren vervangen.
- Ook appelmoes zorgt ervoor dat het deeg kan binden en, net zoals banaan, een gerecht zoeter doet maken.
- Voordat je chiazaad gaat gebruiken, is het wel belangrijk dat je het wel even laat rusten. Je kunt het beste eerst een mengsel maken van een eetlepel chiazaad en drie eetlepels water, om deze vervolgens even te laten staan. Lees hier meer over waar chiazaad nog meer gezond voor is.
Wil je de koekjes zo gezond mogelijk houden? Probeer dan eens ons recept voor havermoutkoekjes zonder suiker.
Zandkoekjes recept zonder ei
Wil je graag zandkoekjes bakken zonder ei, maar heb je nog geen recept? Dan ben je hier op de juiste plek! Hieronder vind je namelijk overheerlijke recepten voor zand koekjes zonder ei. Zo hoef je zelf niet meer op zoek te gaan.
Eenvoudige zandkoekjes recept zonder ei
Wil je het bakken van zandkoekjes graag zo eenvoudig mogelijk houden? Probeer dan onderstaand recept! Dit recept is voor ongeveer 15 zandkoekjes.
Ingrediënten:
- 320 gram bloem
- 70 gram boter
- 55 gram suiker
- Mespuntje zout
Bereidingswijze:
Neem een grote kom en doe hier de bloem, suiker en zout in. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is en snijd deze in kleine blokjes. Doe ook deze kleine blokjes in de grote kom en kneed alle ingrediënten tot een samenhangende bol. Is deze bol een egaal deeg? Rol deze dan uit tot ongeveer een dikte van een derde van een centimeter. Maak er dan mooie vormpjes van of gebruik een glas voor rondjes. Daarna mag het deeg voor de zandkoekjes voor 20 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat ze even afkoelen en dan mag je ervan genieten!
Vegan zandkoekjes recept zonder ei
Wil jij liever geen ei in de zandkoekjes verwerken, omdat je vegan bent. Dan hebben we hieronder een overheerlijk recept staan voor vegan zand koekjes.
Ingrediënten:
- 400 gram kristalsuiker
- 200 gram plantaardige margarine
- Een zakje vanillesuiker
Bereidingswijze:
Neem een grote kom en kneed hierin alle bovenstaande ingrediënten tot een deeg. Laat dit egale deeg voor ongeveer een uur in de koelkast staan. Rol dit deeg uit en snij er de koekjes uit met een glas of vormpjes. Bak daarna de zandkoekjes op 180 graden voor 10 tot 12 minuten. Laat ze even afkoelen en dan kun je ze proeven! Wil je de zandkoekjes wat meer smaak geven? Voeg dan wat koek- en speculaaskruiden aan het deeg toe voor het bakken.
Dé tips voor de lekkerste zandkoekjes zonder ei
Ondanks dat het maken van zandkoekjes zonder ei erg eenvoudig is, zijn er wel een aantal manieren waarmee jij de zandkoekjes nóg lekkerder kunt maken. Zo is het belangrijk dat je bij zandkoekjes een zeer droog koekjesdeeg maakt. Dit bekent dat je erg beter geen of weinig natte ingrediënten aan toe kunt voegen. Het is dan ook juist aan te raden om zand koekjes zonder ei te maken. Daarnaast is het ook van belang dat je de droge ingrediënten zo lang en goed mogelijk doet kneden tot een gebonden deeg. In het begin zal het lijken alsof het niet goed kan komen, maar met wat geduld zul je zien dat alleen maar ten goede komt. Ook is het belangrijk dat het deeg goed gekoeld is wanneer je er vormen uit gaat snijden. Je kunt het beste het deeg voor een tijdje in de koelkast laten staan.
Heb je ons zandkoekjes recept zonder ei al uitgeprobeerd en wil je graag meer gaan bakken. In deze blog vind je alle lekkere bakrecepten voor op zondag!