Het bieden van de juiste voeding aan je baby is belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. In dit artikel bespreken we de beste voedingskeuzes vanaf de geboorte tot de peuterleeftijd. Ook geven we je praktische tips om je kleintje een goede start te geven.
Borstvoeding en flesvoeding
De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is één van de eerste beslissingen die nieuwe ouders moeten nemen. Borstvoeding wordt door gezondheidsorganisaties wereldwijd aanbevolen als de beste voedingsbron voor baby’s tot ten minste zes maanden oud. Het biedt niet alleen alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhoudingen. Het bevat namelijk ook antistoffen die je baby helpen beschermen tegen veelvoorkomende kinderziektes.
Borstvoeding is meer dan alleen voeding. Het is een proces dat de emotionele band tussen moeder en kind versterkt. Het heeft bewezen voordelen voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Voor de baby vermindert het de kans op infecties en bijvoorbeeld type 2 diabetes en obesitas op latere leeftijd. Voor moeders vermindert het de risico’s op borstkanker, eierstokkanker en osteoporose. Daarbij hoeft borstvoeding niet altijd met de hand gedaan te worden. Er bestaat namelijk ook zoiets als handsfree kolven. Daardoor kun je nog ander dingen doen tijdens het kolven.
Ook zijn er situaties waarin flesvoeding de voorkeur of de enige optie kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsproblemen van de moeder of wanneer de melkproductie niet op gang komt. Flesvoeding, is ontworpen om zo dicht mogelijk bij moedermelk te komen. En het maakt niet uit of het nu gaat om formule op basis van koemelk of een hypoallergene formule. Het is belangrijk om een formule te kiezen die past bij de voedingsbehoeften van je baby. Ook is het belangrijk om hygiëne in acht te nemen bij het bereiden van de voeding. Ken daarom ook het belang van een schone woning voor je gezondheid.
Introductie van vast voedsel
Na ongeveer zes maanden is je baby mogelijk klaar voor zijn eerste vaste voedsel. Dit is een belangrijke mijlpaal die zorgvuldig moet worden benaderd. Elke baby is uniek, maar er zijn enkele algemene tekenen die kunnen aangeven dat je baby klaar is om vast voedsel te proberen. Deze tekenen staan hieronder kort benoemd:
- Hij kan rechtop zitten en zijn hoofd goed rechthouden.
- Hij toont interesse in voedsel, bijvoorbeeld door te kijken naar wat je eet of door naar je voedsel te grijpen.
- Hij kan voedsel van een lepel likken zonder het met zijn tong weer uit te duwen.
Daarbij moet wel meteen gezegd worden dat de eerste voedingsmiddelen wel zacht en gemakkelijk te slikken moeten zijn. Puree van groenten en fruit zoals banaan, zoete aardappel en gepureerde peer zijn goede eerste keuzes. Ook ijzer-verrijkte granen zijn een populair begin. Dat komt doordat ze eenvoudig met moedermelk of water gemengd kunnen worden om een zachte consistentie te vormen.
Voedingsrichtlijnen per leeftijd
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden per leeftijd van de baby. Die zaken hebben we onderstaan één voor één per leeftijdscategorie toegelicht en kort uitgewerkt:
0-6 maanden
In de eerste zes maanden wordt aanbevolen om je baby uitsluitend borstvoeding of formule te geven. Deze voeding voorziet in alle voedingsbehoeften van je baby tijdens deze periode.
6-12 maanden
Naast borstvoeding of formule kan je baby nu ook beginnen met het verkennen van verschillende smaken en texturen. Begin langzaam en introduceer één voedingsmiddel tegelijk om mogelijke allergische reacties te kunnen identificeren. Dit is ook het moment om de motoriek van je baby te stimuleren. Dat kun je doen door hem te laten oefenen met zachte stukjes voedsel die hij zelf kan oppakken.
12 maanden en ouder
Rond deze leeftijd kan je baby geleidelijk meer gezinsvoeding gaan eten. Dit betekent minder pureren en meer grove stukjes zodat je kind leert kauwen. Het is ook een tijd om te zorgen voor voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen zoals vlees, bonen en verrijkte granen. Dat is nodig aangezien de initiële ijzervoorraad waar baby’s mee geboren worden rond deze leeftijd op raakt.
Nu weet je wat de beste voeding voor je baby is. Daarbij ken je ook al een aantal tips voor de andere leeftijdsfases van de baby. Wij hopen je zo voldoende geïnformeerd te hebben over dit onderwerp. Vergeet niet dat gezond eten voor jou ook belangrijk is. Weet daarom ook wat gezond eten tijdens je zwangerschap is.