Vijgen hebben een zoete smaak, net zoals honing, en zijn sappig van textuur. Het is een soort fruit wat regelmatig wordt gegeten tijdens de lente, zomer en herfst. We weten dat vijgen gezond zijn en dat we ze het hele jaar door kunnen eten. Er zijn echter nog enkele vragen die wij extra gaan beantwoorden, zoals wanneer ze het beste te eten zijn en wat er precies allemaal inzit.
De voedingswaarde van vijgen
Vijgen zijn een goede bron van verschillende essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. De vezels die in vijgen zitten zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat je een gezonde spijsvertering blijft houden en het voorkomen van constipatie. Een portie gedroogde vijgen is gezond en kan bijdragen aan een aanzienlijk deel van de dagelijkse vezelbehoefte. Zo bevatten vijgen veel vitamines, waaronder vitamine K, vitamine B6 en foliumzuur. Zo kan het dus veel voordelen brengen om vijgen toe te voegen aan jouw eigen eetschema of maaltijden. Vijgen kunnen voor sporters nog extra voordelen bieden vanwege de hoge gehalten kalium, magnesium en ijzer die in de fruitsoort zitten. Zo kan je het gebruiken in recepten voor het afvallen of kan je ze los eten.
De voedingswaarde van 1 vijg van 50 gram:
- Energie 40 kcal (calorieën)
- Koolhydraten 8 g
- Vezels 0 g
- Eiwit 0 g
- Zout 0 g
De gezondheidsvoordelen het fruit
Zowel normale vijgen als gedroogde vijgen zijn gezond en bevorderen beide de spijsvertering door middel van het vezelgehalte. Zo zorgen vijgen net zoals granaatappels ook voor regulering van de bloedsuiker spiegel, want de vezels en antioxidanten beïnvloeden deze getallen. Zo is dit ideaal voor mensen met diabetes of voor degenen die hun suikerinname willen beheersen. Voor deze groep mensen zal het nog een extra voordeel bieden vanwege het hoge vezelgehalte, want op deze manier zal je langer vol zitten. Als je langer verzadigd bent dan ben je ook minder snel geneigd om een nieuwe maaltijd te gaan maken of te gaan snoepen. Het kaliumgehalte in vijgen kan bijdragen aan het handhaven van een gezonde bloeddruk. Het is dus gezond om vijgen te eten als je ook deze soort klachten hebt.
Hoe kan je vijgen het beste in je dieet opnemen?
Het toevoegen van vijgen is geen moeilijke optie, maar je moet er wel de aandacht insteken die nodig is. Zo kan je vijgen eigenlijk bij elke maaltijd toevoegen, maar je kan het ook als een snack eten tussen de maaltijden door. Je kan de vijgen door je ontbijtgranen, havermout of yoghurt doen voor extra smaak en textuur, maar je kan er ook voor kiezen om een salade te maken met vijgen erin. Het is ook mogelijk om vijgen te kiezen als een vleesvervanger. Zo kan je vegan maaltijden maken met vijgen erin, want zo hoef je ook niet altijd vlees te eten.