Avocado is sinds een aantal jaar een populaire vruchtgroente in de keuken en bij huidverzorging. Steeds meer mensen experimenteren met avocado’s, waardoor avocado olie ook steeds vaker gebruikt wordt. Veel mensen vragen zich door de stijging in populariteit echter af of avocado olie gezond is en wat deze olie zo speciaal maakt. In dit artikel beantwoorden we de vraag of avocado olie gezond is of niet, wat de voordelen zijn en hoe je deze vruchtgroente lekker en verantwoord kunt verwerken in je voedingsschema.
Wat is avocado olie precies?
Avocado olie wordt gemaakt van het vruchtvlees van avocado’s. Het staat onder andere bekend om zijn milde en neutrale smaak. Het heeft daarnaast een hoog rookpunt, waardoor het veel gebruikt wordt voor koken, bakken, braden, grillen en wordt soms zelfs in salades verwerkt. Je vraagt je nu misschien af wat dan het grote verschil is met veel andere plantaardige oliën. Dit verschil zit vooral in het productieproces. Avocado olie heeft weinig bewerkingen nodig en er worden geen agressieve chemische oplosmiddelen gebruikt. Op deze manier behoudt de olie zijn natuurlijke voedingswaarde. Dit maakt avocado olie een gezonde en pure keuze voor veel maaltijden.
Gezondheidseffecten en voedingswaarden van avocado olie
Op de vraag “is avocado olie gezond”, is het antwoord een duidelijke: ja! Dit heeft onder andere te maken met de bewezen voordelen. Zo bevat avocado olie antioxidanten, zoals luteïne. Deze zijn belangrijk voor je ogen en bestrijden daarnaast vrije radicalen. Ook helpt avocado olie met het beter opnemen van vetoplosbare vitamines in je lichaam, zoals vitamine A, D, E en K. Met andere woorden haal je dus meer uit andere gezonde voedingsmiddelen als je avocado olie gebruikt in maaltijden en gerechten.

De gezondheid van het hart wordt ondersteund door het vetzuurprofiel van avocado olie. Dit komt doordat avocado olie het “goede” HDL-cholesterol verhoogt en het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt. Daarnaast heeft avocado olie een hoge rooktemperatuur van ongeveer 270 graden Celsius. Hiermee kun je dus op hoge temperaturen bakken, braden en koken, zonder dat schadelijke stoffen vrijkomen. Bij veel andere plantaardige oliën is dit niet het geval. Deze zijn vaak gevoeliger voor verhitting.
In avocado olie vind je voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en dan vooral oliezuur: beter bekend als olijfolie. Ongeveer 60% van deze olie bestaat uit oliezuur. Daarnaast bestaat het uit 12% verzadigde vetten en 13% meervoudig onverzadigde vetten.
Avocado olie in huidverzorging
Naast koken, bakken en braden kun je avocado olie ook goed gebruiken als huidverzorgingsproduct. In avocado olie vind je namelijk veel natuurlijke antioxidanten en vitamines die je huid hydrateren en beschermen tegen uitdroging. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend. Als je dus bijvoorbeeld last hebt van een droge en geïrriteerde huid, kan avocado olie een oplossing bieden. Ook bij eczeem kan het effectief zijn. Het fijne aan avocado olie voor huidverzorging is dat de olie diep intrekt, maar geen vettig laagje achterlaat. Zo biedt het de juiste huidverzorging voor verschillende huidtypen.
De voordelen voor het hart en bloedvaten
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat avocado-olie gezond is en daarmee een goede toevoeging aan je voedingsschema. Zo heeft het gebruik van avocado olie een positieve werking op het cholesterolgehalte en het hart. Door de verlaging van het LDL-cholesterol en de verhoging van het HDL-cholesterol, blijven je bloedvaten langer gezond en heb je minder kans op hartaanvallen en beroertes. Daarnaast ondersteunt het hoge gehalte aan oliezuur een goede doorbloeding en gezonde hartfuncties. Avocado olie is dus een gezonde toevoeging aan je gerechten en heeft ook nog eens voordelen voor je lichaam.
Lekkere recepten met avocado olie
Ben je benieuwd hoe je avocado olie in recepten kunt verwerken? Probeer dan eens deze gemakkelijke gerechten thuis!
- Avocado mayonaise: dit is makkelijker te maken dan je denkt. Je mixt de avocado olie met een ei, mosterd en azijn. Breng verder op smaak met peper en zout en geniet van een gezonde toevoeging aan je salade of sandwich.
- Bagels met avocado olie en ei: rooster een bagel en beleg deze met plakjes avocado en een zachtgekookt ei. Je kunt ook eventueel gerookte zalm toevoegen voor de afwisseling. Top de bagel af met een scheutje avocado olie, peper en zout.
- Groenten roosteren in avocado olie: grill heerlijke groenten, zoals paprika, courgette en wortel in avocado olie voor een smaakvol en knapperig resultaat. Ook kun je spinazie lekker bakken in een wokpan met wat avocado olie.
Nu je weet hoe je avocado olie zowel in de keuken als in huidverzorging kunt gebruiken, kun je dit product steeds vaker opnemen in je dagelijkse routine. De veelzijdigheid en voedzaamheid van avocado olie maakt het steeds populairder. Experimenteer met verschillende gerechten en ontdek of avocado olie iets voor jou is!







