Er zijn verschillende manieren om bewuster en duurzamer te leven, zo ook op het gebied van duurzaam eten en boodschappen doen. Vaak zijn het nét die kleine dingen die je kunt doen om uiteindelijk verspilling tegen te gaan en ervoor te zorgen dat we een stukje beter met de aarde omgaan. Houd jij bijvoorbeeld al rekening met de volgende dingen? Is je antwoord nee, dan zijn het goede eerste stapjes op weg naar duurzaamheid!
Een planning maken is key duurzaam eten
Hoe maak je betere keuzes? Met een goede voorbereiding. Dit geldt ook voor het boodschappen doen. Wanneer je namelijk een lijstje maakt met producten die je nodig hebt, heeft dat namelijk heel veel voordelen. Ten eerste zul je minder snel verleid worden om eten mee te nemen dat je niet nodig hebt. In dat geval gaat het vaak om snacks. Deze zijn niet alleen ongezond, maar zijn vaak ook verpakt in plastic. Daarnaast voorkom je dat je uiteindelijk eten weg moet gooien. Waarom een gezonde maaltijd zo belangrijk is? Lees er meer over in deze blog op onze website.
Ga aan de slag met kliekjes
Vaak gooien we onnodig eten weg omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is of omdat het nét teveel is om in één keer op te eten. Vaak kun je restjes nog goed met elkaar combineren. Dit is niet alleen goed voor het mileu, maar ook voor jouw portemonnee. Verwerk bijvoorbeeld de champignons, paprika en ui die je over hebt nog in een pasta of omelet! Bij de houdbaarheid is de datum niet altijd leidend. Gebruik vooral je zintuigen om te testen of iets nog eetbaar is. Heeft het geen rare geur, kleur of smaak? Gebruik het dan gewoon. Daarnaast kun je schillen van groente nog gebruiken om bouillon te maken. Heb je nog oude bananen over? Gooi ze niet weg, maar gebruik ze om heerlijk bananenbrood te bakken! Je kunt meer met kliekjes dan je denkt, alleen dien je er creatief mee om te gaan!
Bekijk ook 3 gezonde cake recepten
Kook juiste porties
Ben jij zo iemand die altijd teveel klaarmaakt? In dat geval kun je bijvoorbeeld wat meer aandacht besteden aan de juiste porties en verhoudingen. Gebruik bijvoorbeeld maatbekers en kijk op de verpakkingen voor hoeveel personen een gerecht bedoeld is. Houd je iets over? Vries het dan in of maak er buren of vrienden blij mee.
Maak een koude maaltijd
Duurzaam eten is meer dan het doen van de juiste boodschappen. Je kunt bijvoorbeeld ook letten op de bereidingswijze. Je gebruikt bijvoorbeeld minder stroom als je een keer niet kookt, maar bijvoorbeeld een keer een salade maakt. Ook kun je vaker éénpansgerechten maken. Dat scheelt niet alleen als je wilt besparen op gas met zonnepanelen, maar ook in afwas.
Zorgvuldig bewaren
Om verspilling tegen te gaan is het ook belangrijk om alle producten op de juiste manier te bewaren. Maak je een verpakking open en blijft er iets over? Berg deze dan op in hersluitbare bakjes. Daarnaast is het een fabel dat altijd beter is om groente en fruit in de koelkast te bewaren. Tomaat, komkommer en paprika worden dan namelijk sneller droog, net als brood. Zorg er ook voor dat de koelkasttemperatuur en de temperatuur van je vriezer in orde zijn. Dat zorgt er namelijk voor dat bacteriën zich minder snel kunnen ontwikkelen. De ideale temperatuur voor een koelkast is 4 graden Celsius en voor de vriezer is dat -18 graden Celsius.
Als je duurzaam wilt eten, én ook nog eens gezond bezig wilt zijn, eet dan kersen! Je vindt hier meer informatie over de gezondheidsvoordelen van kersen.
Vond je deze blog interresant en wil je meer weten over duurzame verpakkingen? Lees dan deze blog.