Ooit al eens knapperige koekjes van amandelmeel proberen te bakken? Probeer het eens, want dan ga je gegarandeerd genieten! Amandelkoekjes zijn erg eenvoudig te maken en zijn net iets anders dan normale of zandkoekjes. Het meel zorgt ervoor dat de koekjes een intense smaak krijgen, waardoor ze ideaal bij de koffie of een dessert zijn. Zou je zelf graag knapperige koekjes van amandelmeel willen maken, maar weet je niet welk recept je het beste kunt gebruiken? Lees dan even verder, want in deze blog geven wij jou de lekkerste recepten en tips. Met onze hulp zul jij de lekkerste koekjes gaan maken!
Amandelkoekjes van amandelmeel
Amandelkoekjes worden gemaakt van amandelmeel. Amandelmeel, wordt zoals het woord al zegt, gemaakt van amandelen. Naast dat amandelen een lekkere smaak aan de koekjes geven, zijn ze ook nog eens erg gezond. Amandelen zijn namelijk supernoten en een bron van vitaminen en antioxidanten. Daarnaast helpen amandelen ook bij het beheren van onze bloedsuiker, verlagen ze het cholesterolgehalte en zijn ze goed voor de gezondheid van onze darmen.
Zelf amandelmeel maken
Om knapperige koekjes van amandelmeel te maken, heb je natuurlijk amandelmeel nodig. Naast dat je dit meel in de supermarkt kunt krijgen, kan je dit ook zelf maken. Het enige wat je daar voor nodig hebt zijn amandelen! Je kunt er zelf voor kiezen om amandelen te nemen met of zonder vliesjes. Met amandelen met vliesjes zorgt ervoor dat het meel iets donkerder wordt en amandelen zonder vliesjes zorgt ervoor dat het meel iets lichter wordt. Het enige wat je met de amandelen moet doen, is ze fijnmalen in een foodprocessor, hakmolentje of koffiemolen. Wanneer je amandelen geheel zijn fijngemalen tot een poedervorm, heb je amandelmeel!
De beste recepten om amandel koekjes te maken
Er zijn vele soorten manieren waarop jij knapperige koekjes van amandelmeel kunt maken. Hieronder staan een tweetal recepten die jij zeker een moet proberen. Zeker wanneer je er zeker van wilt zijn dat deze koekjes overheerlijk smaken.
Eenvoudige amandel koekjes recept
Wil jij wel amandelkoekjes maken, maar dit het liefst zo eenvoudig mogelijk houden? Probeer dan een onderstaand recept.
Ingrediënten:
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram boter
- 1/2 ei
- 10 halve amandelen
- 3 druppels vanillearoma
- 1/2 theelepel bakpoeder
Bereidingswijze:
Begin met het zacht kloppen van de boter in een kom. Voeg hier de vanillearoma en het ei aan toe om dit vervolgens goed door elkaar te mengen. Voeg daarna het amandelmeel en het bakpoeder toe. Zorg ervoor dat het deeg glad en egaal wordt en mak hier (ongeveer 10) kleine balletjes van. Verdeel deze bolletjes over de bakplaat, druk deze plat en leg er een halve amandel op. Bak het deeg voor de koekjes in een voorverwarmde oven op 175 graden voor ongeveer 12 minuten. Laat ze even afkoelen en geniet van deze heerlijke amandelkoekjes!
Italiaanse amandelkoekjes bakken
Wil jij de amandelkoekjes een lekkere twist geven? Probeer dan eens dit Italiaans recept!
Ingrediënten:
- 2 eiwitten
- 200 gram amandelmeel
- 2 theelepels citroenrasp
- 165 gram suiker
- (Optioneel) Geschaafde amandelen, poedersuiker of jam voor de garnering
Bereidingswijze:
Meng het amandelmeel, de suiker en het citroenrasp in een kom. Klop daarna de eiwitten los en voeg deze eraan toe. Meng dit geheel totdat het een stevig en plakkerig deeg is. Maak van het deeg kleine ronde balletjes van ongeveer 3 centimeter. Druk deze een klein beetje plat, zodat ze daarna gegarneerd kunnen worden. Bak het deeg voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat ze eventjes afkoelen en dan kan je gaan genieten!
Tips voor de lekkerste knapperige amandelkoekjes
Wil je het liefst dat de koekjes die je gaat bakken knapperig zijn? Houd dan rekening met de volgende zaken! Allereerst is het belangrijk dat je kristalsuiker gebruik in plaats van basterdsuiker. Basterdsuiker bevat namelijk bevat namelijk meer vocht, waardoor ze iets taaier kunnen worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het deeg laat rusten in de koelkast. Door het deeg te laten rusten, kunnen namelijk de smaken intrekken, waardoor de koekjes lekkerder smaken en nóg knapperiger worden. Ook kun je het beste de koekjes op een hogere temperatuur voor een kortere tijd bakken. Omdat de randjes eerder goudbruin worden, zullen de koekjes sneller goudbruin worden.
Vind je het belangrijk dat de knapperige koekjes van amandelmeel gezond zijn? Klik dan hier voor de lekkerste amandelmeel koekjes zonder suiker of gezonde havermoutkoekjes! Koekjes hoeven tenslotte niet alleen maar ongezond te zijn.