Amandelen zijn een krachtige en waardevolle toevoeging aan elk dieet, en de effecten op onze gezondheid zijn uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd. Binnen deze blog gaan we kijken waarom amandelen gezond zijn en benadrukken we dit met enkele wetenschappelijke studies.
1. Voedingswaarde van amandelen
Amandelen bevatten veel essentiële voedingsstoffen die cruciaal zijn voor onze algehele gezondheid. Zo bevatten ze veel vitamine E, magnesium en vezels. Daarnaast zijn ze rijk aan eiwitten, gezonde vetten en antioxidanten. Deze voedingsstoffen samen maken amandelen tot een superfood voor het hart. Volgens een onderzoek in het dragen amandelen bij aan een verlaging van het LDL-cholesterol, waardoor het risico op hartziekten afneemt(Yada et al., 2011).
2. Lichaamsgewicht en amandelen
Het toevoegen van amandelen aan je dieet kan helpen bij het beheren van je gewicht. Door hun hoge gehalte aan eiwitten en vezels geven amandelen een langdurig verzadigd gevoel. Dit helpt bij het reguleren van de eetlust en kan overeten voorkomen. Een studie toont aan dat het eten van amandelen kan leiden tot een lagere totale calorie-inname, wat essentieel is voor afvallen en beheersing (Rajaram et al., 2010).
3. Gezondheid van huid en antioxidanten in amandelen
Amandelen zijn niet alleen goed voor je innerlijke gezondheid, maar ook voor je uiterlijk. De vitamine E en antioxidanten in amandelen helpen de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en vervuiling. Dit kan het verouderingsproces vertragen en bijdragen aan een gezonde, stralende huid. Een onderzoek benadrukt het belang van natuurlijke bronnen van vitamine E, zoals amandelen, voor huidbescherming en herstel (Kalogiouri et al., 2021).
4. Amandelen en bloedsuikerregulatie
Amandelen zijn een uitstekende snack voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen reguleren. Dankzij hun lage glycemische index en de combinatie van gezonde vetten, vezels en eiwitten, helpen amandelen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een heeft aangetoond dat amandelen de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren, wat cruciaal is voor mensen met diabetes of prediabetes (Yada et al., 2011).
5. Spijsvertering effecten van amandelen
De vezels in amandelen voeden niet alleen de gezonde bacteriën in onze darmen, maar bevorderen ook een regelmatige stoelgang. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering, immuunfunctie en zelfs mentale gezondheid. Onderzoek toont aan dat de consumptie van amandelen de groei van gunstige darmbacteriën kan stimuleren, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering (Mandalari et al., 2008).
6. Amandelen en je hersenen
Recente studies laten zien dat het dagelijks consumeren van amandelen ook positieve effecten kunnen hebben op je hersenen en de cognitieve functies. De hoge concentraties van vitamine E en gezonde vetten in amandelen zijn geassocieerd met een lager risico op cognitieve achteruitgang en kunnen zelfs de hersenfunctie verbeteren. Ofwel door dagelijks amandelen te nuttigen, en dit te doen voor een periode van minimaal een half jaar, kan men zijn cognitieve functies trainen en verbeteren. Daarnaast toont onderzoek aan dat een regelmatige consumptie van noten kan zorgen voor betere cognitieve prestaties en geeft het een lager risico op neurodegeneratieve ziekten (Barbour et al., 2014).
7. Een betere botgezondheid met amandelen
Amandelen bevatten belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium, die essentieel zijn voor het behoud van sterke en gezonde botten. Het regelmatig eten van amandelen kan helpen bij het voorkomen van bot gerelateerde aandoeningen zoals osteoporose, vooral bij ouderen en postmenopauzale vrouwen. Bovendien zorgen de calcium en magnesium ervoor dat je botten sterk blijven en beter tegen een stootje kunnen, daarmee verminderen ze de kans op een botbreuk.
Een gebalanceerd dieet met amandelen
Amandelen in je dagelijkse dieet integreren is zowel eenvoudig als veelzijdig. Je kunt amandelen zowel rauw of geroosterd eten. Ook zijn ze ideaal om toe te voegen aan salades, yoghurt of havermout, of kun je ze verwerken in diverse gerechten en gebak. Een handjevol amandelen per dag is vaak voldoende om van alle gezondheidsvoordelen te genieten. Ook zijn ze een populair onderdeel in protein bars.
Kleine krachtpatsers voor je gezondheid
Veelgestelde vragen over amandelen
Zijn amandelen gezond voor iedereen?
Ja, amandelen zijn gezond voor de meeste mensen. Ze bieden essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan diverse gezondheidsvoordelen.
Hoeveel amandelen kan ik per dag eten?
Een handjevol, ongeveer 20-30 gram, is voldoende. Dit zorgt ervoor dat je profiteert van de voordelen zonder te veel calorieën toe te voegen.
Zijn amandelen gezond voor gewichtsverlies?
Ja, door hun hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen amandelen helpen bij het behouden van gewicht of het afvallen in gewicht. Ze geven een verzadigd gevoel dat ervoor zorgt dat je sneller een vol gevoel hebt
Kunnen amandelen helpen bij de spijsvertering?
Ja, de vezels in amandelen voeden de gezonde darmbacteriën en bevorderen een regelmatige stoelgang, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering.
Zijn amandelen gezond voor de huid?
Absoluut. De vitamine E en antioxidanten in amandelen beschermen de huid tegen UV-stralen en vervuiling, wat bijdraagt aan een gezonde, stralende huid.
Zijn amandelen gezond voor mannen specifiek?
Amandelen zijn gezond voor zowel mannen als vrouwen. Ze kunnen bijzonder voordelig zijn voor hartgezondheid, gewichtsbeheersing en spieropbouw vanwege hun hoge eiwitgehalte.
Kunnen amandelen bloedsuikerspiegel stabiliseren?
Ja, dankzij de combinatie van gezonde vetten, vezels en eiwitten helpen amandelen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat vooral gunstig is voor mensen met diabetes.
Hebben amandelen effect op cognitieve functies?
Recente studies laten zien dat de voedingsstoffen in amandelen, zoals vitamine E, kunnen helpen bij het behouden van cognitieve functies en het verlagen van het risico op neurodegeneratieve ziekten.
Gebruikte bronnen
Barbour JA, Howe PRC, Buckley JD, Bryan J, Coates AM. Nut consumption for vascular health and cognitive function. Nutrition Research Reviews. 2014;27(1):131-158. doi:10.1017/S0954422414000079
Kalogiouri, N. P., Mitsikaris, P. D., Klaoudatos, D., Papadopoulos, A. N., & Samanidou, V. F. (2021). A rapid hplc-uv protocol coupled to chemometric analysis for the determination of the major phenolic constituents and tocopherol content in almonds and the discrimination of the geographical origin. Molecules, 26(18), 5433. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules26185433
Mandalari, G., Faulks, R. M., Rich, G. T., Lo Turco, V., Picout, D. R., Lo Curto, R. B., … & Wickham, M. S. (2008). Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. Journal of agricultural and food chemistry, 56(9), 3409-3416. DOI: https://doi.org/10.1021/jf073393v
Rajaram, S., Connell, K. M., & Sabaté, J. (2010). Effect of almond-enriched high-monounsaturated fat diet on selected markers of inflammation: a randomised, controlled, crossover study. British journal of nutrition, 103(6), 907-912. DOI: https://doi.org/10.1017/s0007114509992480
Yada, S., Lapsley, K., & Huang, G. (2011). A review of composition studies of cultivated almonds: Macronutrients and micronutrients. Journal of Food Composition and Analysis, 24(4-5), 469-480. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2011.01.007