Kip is onderdeel van een gezond voedingspatroon. In Nederland zijn we dol op kip. Gemiddeld wordt er per jaar zo’n 20 kilo kip. Dat komt doordat kip op vele manieren wordt bereid en bij vele gerechten gegeten kan worden. Het liefst eten wij Nederlanders borstfilet of dijfilet. Een stuk minder vaak eten wij kippenvleugels. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Zijn de kippenvleugels calorieën zo slecht voor je of is de bereiding nou zoveel ongezonder? Wij vertellen in dit blog alles over kippenvleugels!
Wat zijn kippenvleugels?
De naam verraadt het al: kippenvleugels zijn afkomstig van de vleugeltjes van een kip. Kippenvleugels worden een stuk minder vaak gegeten in Nederland. Dat ligt echter niet aan de smaak of het vlees van de kippenvleugels. Kippenvleugels zijn namelijk op vele manieren te bereiden. Je kunt de kippenvleugels het beste eten nadat ze in een lekkere, smaakvolle marinade hebben gelegen. Het vlees is overigens heerlijk mals. Door de kippenvleugels in de oven te bereiden of te frituren krijgen ze een heerlijk knapperig jasje. De kippenvleugels zijn iets minder gezond door de marinade en het frituurvet hierdoor hebben kippenvleugels meer calorieën.
Hoeveel calorieën in kippenvleugels?
Het vlees van een kip is rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Ook is kip een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast zorgt het eten van kip ervoor dat je de vitamines B1 en B12 binnenkrijgt.
Kip is van nature een goede bron van eiwit en gezonde vetten. Daarentegen bevat kippenvlees geen koolhydraten. Mocht je de kippenvleugels paneren, dan zorg je toch voor wat koolhydraten.
Onbewerkte kip staat in de schijf van vijf. Kip is dus prima toe te voegen binnen jouw voedingspatroon. Zorg ervoor dat je de kip voldoende afwisselt met andere dierlijke en plantaardige producten. Zo weet je zeker dat je de andere nodig voedingsstoffen ook binnenkrijgt.
Hoe gezond kippenvleugels zijn hangt een beetje af van de bereiding. Het liefst eet je kippenvleugels, die rijk van smaak zijn. Om de kippenvleugels op smaak te brengen wordt vaak marinade gebruikt. Deze zitten vaak vol sauzen en specerijen. Dat zorgt voor kippenvleugels met veel calorieën. Let daarom goed op wat je gebruikt voor de marinade van de kippenvleugels. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om dit ook te maken met een iets betere marinade, want zo kan je calorieën besparen.
lees ook Hoe kun je duurzaam eten?
Caloriearme Kippenvleugels recept
Op het internet zijn een hoop recepten te vinden voor het bereiden van kippenvleugels. Deze recepten zijn niet allemaal even gezond. Je wilt natuurlijk kippenvleugels zonder al te veel calorieën. Onze bereidingswijze bevat enkel specerijen om de kippenvleugels op smaak te brengen.
Voor de kippenvleugels heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 800 gram kippenvleugels
- 50 gram bloem
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl witte peper
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 10 gram zout
De bereidingswijze van kippenvleugels:
- Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek deze bakplaat met een stuk bakpapier.
- Stap 2: doe de bloem en de specerijen in een kom en meng deze goed door elkaar.
- Stap 3: haal de kippenvleugels door het mengsel van bloem en specerijen. Leg de kippenvleugels even op een bordje.
- Stap 4: tot slot leg je de kippenvleugels verspreid over de bakplaat. Bak de kippen poten vervolgens ongeveer 40 minuten totdat ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Deze kippenvleugels zijn dus eenvoudig te bereiden en bevatten niet al te veel ingrediënten. Hierdoor zijn de kippenvleugels dus een gezonde toevoeging aan jouw voedingsschema. Mocht je de kippenvleugels nu gaan frituren? Dan worden de kippenvleugels een stuk ongezonder door het vet. Deze bereiding zorgt voor kippenvleugels met meer calorieën en is dus minder gezond.
Vond je dit een leuk en interessante blog? Lees hier dan onze blog over leven in de natuur.