Rijstwafels zijn al jarenlang een populair alternatief voor brood. Rijstwafels zijn gezond, luchtig en bevatten weinig calorieën. Zijn rijstwafels nu echt zo gezond als ze lijken? In deze blog bespreken we de voedingswaarde van rijstwafels, de voor- en nadelen van het eten van rijstwafels en geven we tips en alternatieven voor gezonde rijstwafels tijdens het afvallen.
Wat zijn de voedingswaarde van rijstwafels?
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) rijstwafel. Per 100 gram komen deze voedingswaarde uit op zo’n 374 kcal. Deze energie komt uit 8 gram eiwit, 3,5 gram vet en 74,5 gram koolhydraten. De koolhydraten zijn gelukkig, voornamelijk langzame koolhydraten waarvan slechts 2,5 gram snelle suikers. Verder bevatten rijstwafels 4,5 gram vezels die de opname van suikers gelijk houdt. Het is altijd belangrijk om te weten wat je eet. Gezonde voeding kan namelijk positieve effecten hebben op jouw lichaam.
Is een rijstwafel gezond?
Rijstwafels zijn over het algemeen vrij gezond. Wel kunnen rijstwafels, net als andere rijstproducten, een stofje genaamd arseen bevatten. Arseen behoort tot de zware metalen. Arseen kan in voedsel zoals rijst voorkomen en vervolgens in je lichaam terechtkomen. Dit komt door vervuild grondwater dat in de rijstplant terechtkomt. Vooral jonge kinderen zijn gevoeliger voor de nadelige effecten van arseen omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Daarom is het belangrijk om niet dagelijks een hele pak rijstwafels te eten en te variëren met andere granen. Spoel rijst voor het koken goed af en kook het in veel water om de hoeveelheid arseen te verminderen. Wees niet bang! Rijstwafels kunnen nog steeds een gezonde toevoeging zijn aan je dieet.
Welke voedingsstoffen maken rijstwafels gezond?
Een rijstwafel is gezond en rijk aan hoogwaardige vitamines en mineralen. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine B1, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11 en de mineralen magnesium en koper. Dit komt natuurlijk omdat rijstwafels zijn gemaakt van gepofte rijst, die net als granen rijk is aan B-vitamines. Het draagt ook bij aan je dagelijkse Selenium- en zinkbehoefte.
Waarom zijn rijstwafels gezond bij het afvallen?
Rijstwafels zijn zo populair tijdens het afvallen door het relatief lage aantal calorieën in de rijstkoek. Maakt dit de rijstwafel gezond? Het antwoord is ja! Rijstwafels zijn wel degelijk een gezonder alternatief dan een boterham tijdens het afvallen. Rijstwafels worden ook vaak genoemd in gezonde ontbijtrecepten. Twee sneden volkorenbrood bevatten als snel 160 calorieën terwijl je voor hetzelfde aantal calorieën 6 rijstwafels kunt eten. Doordat je jouw calorie-inname verlaagd, zal je gewicht verliezen. Rijstwafels kunnen gezond zijn tijdens het afvallen.
Zijn rijstwafels gezond voor elk dieet?
Nee, een rijstwafel past niet in elk dieet. Ondanks dat rijstwafels een gezond alternatief zijn voor brood, past het niet in een Keto-dieet waarbij je zo snel mogelijk wilt afvallen. Rijstwafels bevatten veel koolhydraten, die niet voornaam zijn in dit specifieke dieet. Ook is belangrijk om te bepalen hoe je de rijstwafels is je voedingspatroon inplant. Het is niet de bedoeling om deze cracker gemaakt van gepofte rijst als extra snack boven op je oorspronkelijke voedingsschema te eten. Doe je dit wel, dan zal je er zelfs van kunnen aankomen. Een rijstwafel kan dus gezond zijn, als het in je dieet past en als je er niet te veel van eet.
Alternatieven voor rijstwafels tijdens het afvallen
Er zijn verschillende alternatieven voor rijstwafels, zoals:
Linzenwafels: dit excellente alternatief voor rijstwafels, bevat meer eiwitten en vezels dan rijstwafels. Bij veel sporters is het eiwitrijker product vaak populairder. Linzenwafels zijn nog relatief nieuw voor de consument, maar zijn voor veel sporters niet meer weg te denken uit het dieet.
Maiswafels: net als linzenwafels zijn maiswafels een goed alternatief voor rijstwafels. De zoetere en nootachtige smaak van maiswafels, vinden veel mensen lekkerder dan die van een rijstwafel. Ook de textuur van de maiswafel is steviger en minder droog dan de rijstkoek.
Quinoawafels: deze glutenvrije wafel met quinoa is een erg voedzame uitwijkmogelijkheid ten opzichte van de rijstwafel. Vaak is de quinoawafel te vinden in combinatie met boekweit. Deze plant uit de duizendknoopfamilie bevat, ondanks het geen graanproduct is, veel koolhydraten, vezels, vitamine B1, B6, mineralen en magnesium. Boekweit is zeer geschikt voor mensen met een allergie of overgevoeligheid voor gluten en daardoor geschikt voor een glutenvrij dieet.
Speltrijstwafels: rijstwafels zijn gezond, maar toch is er een gezonder alternatief. Speltwafels zijn niet alleen gezond, maar ook heerlijk. Deze wafels zijn gemaakt van biologisch speltmeel zonder toegevoegd zout of suiker. Speltmeel is rijk aan vitamine B3 en bevat mineralen zoals fosfor, magnesium, koper, zink en ijzer. Dit maakt speltrijstwafels net als rijstwafels gezond en verstandig in je dieet.
Maak je rijstwafel gezonder
Er zijn verschillende mogelijkheden om je rijstwafels stukken gezonder en lekkerder te maken. De mogelijkheden zijn onder te verdelen in hartig en zoet.
Hartige rijstwafelrecepten
Hüttenkäse met avocado en tomaat: hüttenkäse is een magere kaas met veel eiwitten. Avocado en tomaat zijn gezonde vetten en bevatten veel vitamines.
Pindakaas met banaan en chiazaad: pindakaas is een bron van eiwitten en vezels. Banaan is een natuurlijke suikerbron en chiazaad bevat omega-3- vetzuren.
Zalm met roomkaas en komkommer: zalm is een vette vis met veel omega-3- vetzuren. Roomkaas is een bron van calcium en komkommer bevat veel water.
Hummus met gegrilde groenten: hummus is een bron van plantaardige eiwitten en vezels. Gegrilde groenten bevatten veel vitamines en mineralen.
Eiersalade met tuinkers: eieren zijn een bron van eiwitten en vitamines. Tuinkers bevat veel vitamine C, waardoor het tot de categorie superfood behoort.
Zoete rijstwafelrecepten
Aardbeienjam met kwark: aardbeienjam is een natuurlijke suikerbron en kwark is een bron van eiwitten.
Appelstroop met noten: appelstroop is een natuurlijke suikerbron en noten bevatten veel gezonde vetten en vezels.
Bananenplakjes met honing en kaneel: bananen zijn een natuurlijke suikerbron en honing en kaneel geven een lekkere smaak.
Pindakaas met rozijnen: pindakaas is een bron van eiwitten en vezels en rozijnen bevatten veel vitamines en mineralen.
Chocoladepasta met kokosrasp: ondanks dat chocoladepasta een bom van suikers is, moet je jezelf af en toe kunnen verwennen. De kokosrasp bevat veel vezels, waardoor je langer een gevuld gevoel zult hebben.
Deze recepten maken je rijstwafels niet alleen gezond, maar ook erg lekker! We hopen dat het nu duidelijk voor jou is waarom rijstwafels gezond zijn. Er zijn in ieder geval genoeg lekkere manieren om het in je dagelijkse voeding toe te passen. Dus, waar wacht je nog op? Eet smakelijk!