In het voorjaar genieten veel mensen weer van het aspergeseizoen. Deze groente wordt onder liefhebbers ook wel het witte goud genoemd. Asperges staan niet alleen bekend om hun verfijnde smaak, maar ook om de voedingswaarde. Veel mensen vragen zich echter af of asperges gezond zijn en wat ze zo speciaal maakt. Zowel witte als groene asperges zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarom passen ze goed in een gezond voedingsschema, met weinig calorieën en veel vezels. In deze blog lees je alles over asperges, of ze gezond zijn en hoe je ze het beste kunt bereiden.
De voedingswaarde: wat maakt asperges gezond?
Asperges zijn licht, voedzaam en rijk aan verschillende voedingsstoffen. 100 gram asperges bevat ongeveer 20 tot 28 kilocalorieën. Asperges zijn dus een ideale toevoeging aan je voedingsschema als je wilt lijnen. Ook zijn asperges gezond omdat ze belangrijke vitamines bevatten, zoals foliumzuur (B11), vitamine C, E en K. Ook helpen ze bij celvernieuwing, ondersteunen ze het immuunsysteem en zorgen ze voor sterke botten.
Asperges leveren daarnaast kalium, magnesium en ijzer, waardoor ze ook voor de bloeddruk en spierfunctie vele voordelen hebben. De vezels in asperges zorgen voor een goede spijsvertering. Een belangrijk kenmerk van asperges is het hoge watergehalte. Asperges zijn daarom ook licht vochtafdrijvend. Dit maalt ze een populaire lente-detoxgroente.
Witte of groene: hoe gezond zijn asperges?
Het korte antwoord is dat zowel groene als witte asperges gezond zijn. Toch zijn er een aantal kleine verschillen die we hier met je bespreken. Zo groeien witte asperges onder de grond, waardoor ze hun lichte kleur behouden en een zachte en verfijnde smaak hebben. Groene asperges daarentegen groeien boven de grond. Hierdoor nemen ze veel zonlicht op en ontwikkelen meer chlorofyl, vitaminen en antioxidanten. Ook bevatten ze meer vitamine B1, B2 en kalium. Op het gebied van vezels winnen de groene asperges het net van de witte, maar witte asperges bevatten dan weer meer foliumzuur.

We horen je al denken: zijn witte asperges dan wel gezond vergeleken met groene? Ja, ook witte asperges zijn gezond, maar groene asperges zijn net iets rijker aan voedingsstoffen. Toch zijn witte asperges gezond op hun eigen manier en net zoals groene asperges een goede toevoeging aan een gebalanceerd dieet.
Zo bereid je asperges gezond en lekker
Gezonde voeding draait niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je het bereidt. Als je zoveel mogelijk voedingsstoffen wilt behouden, kun je de asperges het beste koken, grillen of stomen. Bij witte asperges is het belangrijk dat je ze vooraf schilt en het houtachtige uiteinde eraf snijdt. Groene asperges hoef je meestal niet te schillen. Je behoudt de meeste vitamines als je ze kort kookt of stoomt.
Recepten met het witte goud
Asperges kun je op talloze manieren verwerken in gerechten. Witte asperges met ham, ei en een beetje Hollandaisesaus zijn een echte klassieker en blijven voor veel mensen de favoriet. Je kunt afwisselen door de saus te vervangen door gesmolten boter met peterselie en citroen.
Groene asperges daarentegen worden vaak in pastagerechten verwerkt. Ook worden ze vaak in de oven bereid met olijfolie, knoflook en avocado-olie als gezonde basis. Als je extra gezond wilt zijn, kun je groene asperges verwerken in salades met avocado of zalm. Ook aspergesoep is erg populair als lunch of avondeten. Gezond eten hoeft dus zeker niet saai te zijn.
Zo haal je het meeste uit je groenten
Op de vraag of asperges gezond zijn of niet, is het antwoord dus ja. Maar als je het meeste uit deze groente wilt halen en optimaal wilt profiteren van alle voedingswaarden, moet je de volgende tips goed doorlezen. Bewaar asperges altijd in een vochtige doek in de koelkast. Zo blijven ze wel een week vers. Snijd daarnaast voor het koken het stukje van de onderkant af en kook ze kort in water. Hoe korter je groenten kookt, hoe knapperiger ze blijven. Dit geldt ook voor andere gezonde groenten zoals courgette en broccoli. Als je restjes over hebt, kun je ze verwerken in een koude salade of in een omelet verwerken. Je hoeft ze dan niet opnieuw te koken, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook opbakken in avocado-olie.
Nu je alles weet over asperges en hun gezondheidsvoordelen, kun je experimenteren en variëren met bereidingen. Zo maak je gezond eten niet alleen leuk, maar ook lekker!








