Dat slaap je gezondheid vergroot is geen geheim. Heb je het wel eens gehad dat je met te weinig slaap ook last kreeg van andere gezondheidsklachten? Te weinig slaap zorgt voor een verlaagde weerstand. Als je niet genoeg slaapt, is dus veel vatbaarder voor virussen en bacteriën. Daarnaast is er op de lange termijn een verhoogd risico op een aantal gezondheidsaandoeningen, zoals depressie, obesitas en dementie. Daarom is voldoende slaap enorm belangrijk! Lees verder om te kijken hoe je beter kunt slapen!
Slaapfases
Slaap bestaat uit verschillende fases. We zijn ons niet bewust van wat er gebeurt met ons lichaam als wij slapen. Je slaap verloopt volgens verschillende fasen. Elke fasen kun je onderscheiden door een paar kenmerken. Al die fases bij elkaar, noemen wij een slaapcyclus.
1. Inslaap fase
Je doezelt een beetje weg, je slaapt een beetje, maar je bent je soms ook nog een ietsje bewust van wat er om je heen gebeurt. Je ogen vallen dicht en je hersenactiviteit wordt ook lager. Dat duurt een paar minuten.
2. Lichte slaap
Je slaapt nu al, maar je slaapt niet diep. Je wordt niet meer wakker van ieder geluidje, maar als je wel wakker wordt, heb je nog een enorm moe gevoel omdat je nog niet écht diep geslapen hebt.
3. De overgangsfase naar de diepe slaap
Je ademhaling wordt regelmatiger en je hartritme daalt. Je spieren ontspannen volledig. Dit duurt een minuutje of 5. Dit krijg je al niet meer mee hoor!
4. De diepe slaap
Als je nu wakker wordt, voel je je in de war en heb je even de tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt voor fysieke rust. De diepe slaapfase duurt ongeveer 20 minuten.
Hoeveel slaap heeft een mens gemiddeld nodig?
De hoeveelheid slaap die een mens nodig heeft, is niet bij iedereen hetzelfde. Ook zijn er verschillen in slaapbehoefte per levensfase. Volwassenen hebben gemiddeld 7 tot 8 uur slaap nodig om gezond te blijven. 3.5 tot 4 uur daarvan, moet bestaan uit diepe slaap.
Hoe kun je beter slapen?
Een gezond slaapritme zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Het fijne aan een gezond slaapritme is dat je je biologische klok afstelt op je slaap. Je lichaam weet wanneer het slaaphormonen aan moet maken en weet wanneer het tijd is om weer wakker te worden. Maar hoe zorg je voor een gezond slaapritme? Hieronder lees je 5 stappen om een gezond slaapritme te creëren.
Stap 1: Bepaal hoeveel slaap je nodig hebt
Voor iedereen is het een beetje anders, maar test een paar dagen achter elkaar verschillende uren slaap. Begin bij 8.5 en kijk hoe dat gaat. Ga vroeg naar bed en kies een dag dat je vrij bent om te checken hoe lang je slaapt zonder wekker. Dit is je slaap behoefte. Je kunt testen hoe het voelt als je 7 uur slaapt. Misschien heb jij hier helemaal voldoende aan. Houden zo in dat geval!
Stap 2: Elimineer factoren die je slaap negatief beïnvloeden
- Geen blauw licht meer in het uur voordat je gaat slapen.
- Mediteer voor je gaat slapen.
- Zet je telefoon tijd op een vast tijdstip als je gaat slapen (of leg hem ergens neer waar je er niet bij kan als je hem als wekker gebruikt)
- Zorg voor een goede ventilatie.
- Zorg dat je door de dag heen genoeg beweegt.
Stap 3: Eet en drink niet vlak voor je gaat slapen
Drink niet te veel omdat je dan moet plassen midden in de nacht.
Eet niet te veel omdat je moeilijker in slaap valt als je spijsvertering actief is.
Stap 4: Gebruik een verzwaringsdeken
Verzwaringsdekens zijn in het bijzonder geschikt voor mensen die veel piekeren en last hebben van stress. De voordelen van een verzwaringsdeken zijn dat het dezelfde emotionele effecten heeft als een knuffel krijgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit werkt tegen stress. Lees alle reviews op bol.com of Amazon en je komt er snel achter dat dit echt heel goed werkt voor mensen!
Stap 5: Sta direct op als de wekker gaat. Niet snoozen!
Je bed is comfortabel en de verleiding is groot om te blijven liggen. Toch is het belangrijk dat je direct op staat als de wekker gaat! Zo hou je de slaap efficiënt en ben je het ’s avonds op een geschikt moment weer moe!
Dit was het artikel over beter slapen en gezondheid! Bedankt voor het lezen en welterusten!
Bekijk ook Is het beoefenen van een vechtsport goed voor je?