Suiker zit in bijna alles wat we eten. Het is niet alleen te vinden in snoep en frisdrank, het zit ook in fruit, melkproducten en groenten. We kunnen dus bijna niet om suiker eten heen. Vooral als we zin hebben in wat lekkers, is het lastig om de gezondste keuze te maken. In deze blog gaan we het hebben over gezonde recepten voor koekjes zonder suiker en waarom het voordeliger is om zelf koekjes te maken als je lekkere trek hebt.
Wat zijn suikervrije koekjes?
Suikervrije koekjes zijn koekjes waar geen suiker in zit. Erg simpel. Het vinden van deze koekjes in winkels is daarentegen niet zo makkelijk. Overal zit wel iets van suiker in. Ook bij het maken van je eigen koekjes kan je heel moeilijk alle soorten suiker vermijden. In een banaan zitten namelijk ook bepaalde suikers. Toch is het kiezen van een banaan over normale suiker veel gezonder, aangezien de banaan ook vitamines, vezels en mineralen bezit. Wil jij meer weten over waarom gezond eten zo belangrijk is? Klik dan hier.
Aandachtspunten bij het bakken van koekjes zonder suiker
Het verwisselen van suiker met betere ingrediënten heeft niet alleen effect op de smaak en hoe gezond het koekje is. Ook in het bakproces veranderen er een aantal dingen. Bakken is een wetenschap en het veranderen van ingrediënten zorgt voor andere resultaten. Hieronder staan ze op een rij.
Koekjes in gelijke vormen
Zorg ervoor dat je de suikervrije koekjes allemaal in gelijke vormen maakt. Rol het deeg gelijkmatig uit, zodat de koekjes op dezelfde manier gaar worden. Hierdoor voorkom je verbrande of niet goed doorgebakken koekjes. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes op de bakplaat, zodat ze niet aan elkaar vastlopen tijdens het bakken. Dit is niet anders bij het bakken van koekjes met suiker, maar suikervrije koekjes kunnen sneller verbranden, dus let goed op!
Niet te nat, niet te droog
Het deeg mag niet te droog of te plakkerig zijn. Als het deeg te droog is, voeg dan wat extra kokosolie toe om het soepeler te maken. Als het deeg te nat is, voeg dan extra amandelmeel toe totdat het de juiste consistentie heeft. Doe je dit niet, dan loopt alles snel uit de hand.
Vermijd het eten van het koekjesdeeg
Hoewel het verleidelijk is om het beslag te proeven, bedenk dat je dan minder koekjes overhoudt. Bovendien, als het deeg rauwe eieren bevat, is het beter om het niet te eten. Het kan moeilijk zijn voor koekjesliefhebbers, maar het vermijden van rauw eigeel is verstandig.
Koekjes bakken zonder suiker: makkelijke recepten
Nu we hebben gepraat over suiker en tips voor bakken zonder suiker, is het eindelijk tijd voor de inspirerende recepten! Hier hebben wij 2 van onze favoriete suikervrije koekjes recepten voor jou verzameld en uitgeschreven. Veel plezier en eet smakelijk!
1-Bananen koekjes zonder suiker met havermout en rozijnen
Voor dit recept heb je maar 8 ingrediënten nodig, waarvan je de meeste vast al in de kast hebt staan! Daarbij is het binnen een half uurtje klaar, waaronder 15 minuten baktijd. Lekker, makkelijk en snel. Ideaal voor iedere leefstijl.
Benodigdheden:
3 rijpe bananen
100 gram volkorenmeel
60 gram rozijnen
40 gram havermout (fijngemalen)
1 theelepel kaneel
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel koek- en speculaaskruiden
Bereiding:
De eerste stap bij het maken van deze koekjes, is het voorverwarmen van de oven op 180 graden. In de tijd dat de oven verwarmt, kan je de bakplaat die je gaat gebruiken bedekken met een stuk bakpapier en het deeg klaarmaken.
Om het deeg te maken, begin je met de bananen te pureren tot ze een glad mengsel zijn. Als het mengsel glad is, kan je de rozijnen toevoegen en nog even goed roeren. Doe dit niet te lang, want als je de rozijnen allemaal niet meer ziet, zijn ze naar de bodem gezakt. Ze moeten goed verdeeld zijn. Is dit gedaan? Voeg dan de droge ingrediënten toe. Het volkorenmeel, bakpoeder, kaneel, havermout, speculaas- en koekkruiden. Roer nogmaals goed tot alles één geheel is.
Nu het beslag klaar is, kan je het opdelen in 10 kleine bolletjes. Verspreid ze over de bakplaat en druk de bolletjes een beetje plat tot ze een koekvorm zijn. Daarna kan je de bakplaat in de oven zetten en de koekjes laten bakken voor 15 minuten. Na die 15 minuten kan je ze er uit halen en laten afkoelen. Eet smakelijk!
Probeer ook eens de variant met amandelmeel! Klik hier.
2-Hazelnoot mueslirepen
Ben jij nu echt strikt voor jezelf als het komt op suiker, dan ligt een hazelnoot mueslireep misschien wel beter in jouw straatje. Een vullend, gezond tussendoortje waarbij je snel alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit recept duurt ongeveer 35 tot 40 minuten, waaronder 25 tot 30 minuten oventijd.
Benodigdheden:
250 gram havervlokken
150 gram dadels (zonder pit)
150 gram honing
100 gram hazelnoten (geroosterd)
25 gram pompoenpitten
25 gram zonnebloempitten
4 eetlepels water
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels kaneel
Bereiding:
We beginnen weer bij het begin, door de oven voor te verwarmen op 200 graden. In de tussentijd dat de oven warm word, kan jij beginnen met de dadels 5 minuten in kokend water te laten weken. In die 5 minuten kan je in een grote kom de havervlokken, zonnebloem- en pompoenpitten plus de hazelnoten en kaneel toevoegen. Roer het goed door elkaar.
Na de 5 minuten giet je de dadels af en laat ze goed uitlekken. Als ze niet meer echt nat zijn, blend je ze fijn. Doe daarna de fijngemalen dadels en de honing, water en zonnebloemolie in een pannetje. Verhit de pan tot het één egale massa is. Is dit gedaan? Giet de massa dan in de kom met de droge ingrediënten en roer het door elkaar.
Het deeg is nu klaar! Giet het in een bakvorm of diepe bakplaat bekleed met bakpapier. Druk het mengsel goed aan en zet de gehele plaat in de oven voor 25 tot 30 minuten. Haal het er uit als het geheel mooi goudbruin gebakken is. Zijn ze goudbruin? Haal de plaat uit de oven en laat het afkoelen. Snijd ze in repen en eet smakelijk!
Meer lekkere gezonde recepten:
Wil jij meer recepten voor gezonde koekjes? Klik dan hier. En ben jij een fan van chocolade, maar wil je gezonder eten? Klik dan hier.