Nadat je een route en een tijdschema voor je aankomende fietstocht hebt uitgestippeld en je fiets en uitrusting in topconditie zijn, is het tijd om je lichaam klaar te maken. Je zou kunnen denken aan de drie pijlers van de “driepoot van training” als conditie, voeding en hydratatie. Bij het trainen voor een fiets tocht zet je niet alleen je specifieke spieren (en specifieke zachte weefselgebieden, zoals je achterste!) aan het werk, maar ook dingen die je niet ziet, of waar je niet per se aan denkt, om ze beter te laten functioneren.
Hoe train je voor een fiets tocht?
Trainen voor een fietstocht vergt aandacht, want doe je dit niet juist, dan zal het een vreselijke fiets tocht worden. Hieronder leggen we uit hoe je traint voor een fiets tocht.
Houdt rekening met de moeilijkheidsgraad van je fiets tocht
Het is erg belangrijk om bewust te zijn van de moeilijkheidsgraad van je fiets tocht en lees je reisnotities ruim van tevoren door. Op die manier weet je met wat voor soort heuvels je te maken krijgt tijdens je reis. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden die je zullen helpen je fiets tour leuker te maken. Heb je één grote dag met veel heuvels? Wordt het weer behoorlijk warm in het seizoen waarin je reist?
Het begrijpen van je reisroute en moeilijkheidsgraad zal je helpen bij het vormgeven van je trainingsessies en je richtlijnen geven over hoeveel training je moet doen voorafgaand aan je reis. Als je nieuw bent in het fietsen en je je onzeker voelt, laat je dan niet afschrikken! Het is normaal om een beetje nerveus te zijn. Onthoud gewoon, het is geen race. Ga op een tempo dat voor jou comfortabel is, zodat je onderweg van je omgeving kunt genieten.
Probeer wekelijks te trainen voor je fietstour
Probeer elke week een consistent trainingsniveau aan te houden, vooral in de weken voorafgaand aan je reis. Consistentie en herhaling zijn belangrijk om fietsfit te worden.
Om consistent te blijven trainen, is het een goed idee om ze elke week op hetzelfde tijdstip in te plannen en in je dagelijkse schema te passen. Verwijder ook zoveel mogelijk barrières, zodat je geen excuses kunt bedenken om niet te trainen. Organiseer bijvoorbeeld je sportkleding de avond ervoor, stel herinneringen in op je telefoon en houd een trainingskalender bij.
Een handige manier om een trainingschema te maken, is door vooraf te plannen welke dagen je gaat trainen en welke soorten trainingen je gaat doen. Verdeel je trainingen over de week en zorg voor een goede balans tussen verschillende soorten activiteiten, zoals cardio, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen. Zorg er ook voor dat je voldoende rustdagen inplant om je lichaam te laten herstellen. Door een duidelijk plan te hebben en je eraan te houden, vergroot je de kans op consistentie en succes in je trainingen.
Gebruik Tracefy om je kilometers bij te houden
Tracefy is een handige tool waarmee je gemakkelijk je fietskilometers kunt bijhouden. Met Tracefy kun je nauwkeurig je afgelegde afstand, snelheid en route registreren tijdens elke rit. Of je nu traint voor een fietstocht of gewoon wilt bijhouden hoeveel je fietst, Tracefy biedt gedetailleerde informatie om je vooruitgang te volgen.
Daarnaast biedt Tracefy handige functies zoals het bijhouden van je verbrande calorieën en het stellen van doelen voor je fietsactiviteiten. Je kunt ook je prestaties delen met vrienden en medefietsers, wat extra motivatie kan bieden om actief te blijven.
Oefen bergop fietsen
Laten we eerlijk zijn, niet veel mensen houden van fietsen bergopwaarts, maar hoe vaker je dit doet, hoe beter je voorbereid zult zijn op je reis.
Eigenlijk is het trucje om de “juiste” versnelling te kiezen die je in staat stelt om te trappen met je optimale snelheid. Kies een versnelling die te laag is en je zult de pedalen te snel rond laten draaien, waardoor je snel moe wordt. Of kies een versnelling die te hoog is en je zult te veel energie moeten gebruiken bij elke pedaalslag, waardoor je snel moe wordt of mogelijk letsel aan je knieën of heupen veroorzaakt.