Een trainingsschema biedt verschillende voordelen om jouw fitnessdoelen te behalen. Een van de grootste voordelen is dat het verduidelijking geeft met betrekking tot welke oefeningen je moet doen. Er wordt dus gezorgd dat jij geen tijd verspilt aan dingen die niet nuttig zijn, maar doet wat nodig is. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar maximaliseer jij wel jouw groeipotentie. We leggen je nog meer voordelen uit, maar ook hoe je een goed trainingsschema maakt.
Waar zijn trainingsschema’s voor?
Trainingsschema’s worden gezien als ondersteuning bij het trainen. Een trainingsschema zal variëren afhankelijk van jouw fitnessdoelen. Als jij spiermassa wilt gaan opbouwen, zal je een ander schema hebben in vergelijking met een waarbij je wilt afvallen. Er zijn veel manieren om een trainingsschema op te zetten, maar jij moet hier je eigen weg in vinden.
Zelf maken of een coach gebruiken?
Zelf een trainingsschema maken is niet moeilijk om te doen. Het is echter een klus waar jij je in moet verdiepen. Als je geen tot weinig ervaring in de sportschool hebt, raden wij je aan om een trainingsschema te kopen bij een coach of sportschool. Dit kan jou het opstapje geven om meer informatie te vergaren op het gebied van sporten. Daarbij zal een coach een schema opstellen wat niet alleen bij jouw fitnessdoelen hoort, maar ook een wat bij jouw lichaam past. Iedereen heeft namelijk een ander lichaam. Dit zorgt ervoor dat bepaalde oefeningen bij jou werken, maar bij anderen niet. Ben je nu meer ervaren in de sportschool? Dan raden wij zeker aan om zelf een trainingsschema te maken.
Hoe kan een trainingsschema eruit zien?
Een trainingsschema kan veel verschillende varianten hebben. Dit is afhankelijk van welk soort schema je hebt. Heb jij een schema voor spieropbouw, dan zal het er anders uit zien dan als jij een schema hebt voor af te vallen. In beide gevallen zal je sporten, maar ziet de work out heel anders uit. Een ander belangrijk onderdeel van een trainingsschema is; hoe vaak wil en kan je trainen? Het is belangrijk om een trainingsschema te kiezen of maken wat bij jouw levensstijl past. Een trainingsschema voor vier dagen zal er anders uitzien in vergelijking met een voor zes dagen. Daarbij moet je ook rekening houden met jouw niveau. Een beginner heeft meer profijt van een trainingsschema dat zich focust op algehele kracht in vergelijking met een ervaren sporter.
Spieren worden in de keuken gemaakt
Het hebben van een geoptimaliseerd trainingsschema is belangrijk, maar voeding zorgt voor progressie. Jouw lichaam heeft voedingsstoffen nodig om de afgebroken spiervezels aan te kunnen vullen. Een gebalanceerd dieet bestaat uit voldoende eiwitten voor spierherstel, koolhydraten voor energie en gezonde vetten. Hierbij mag je de vitamines, mineralen en vezels ook niet uit het oog verliezen. Het opstellen van een voedingsschema is echter een lastige taak. Hierbij raden wij aan om een voedingscoach om de arm te slaan, want hier zal je meer profijt van hebben als beginner. Ben je nu een gevorderde sporter? Dan kan je er vaak mee wegkomen om zelf een te maken, maar voor jouw droom lichaam te behalen raden wij een voedingscoach aan.
Een trainingsschema biedt veel voordelen voor het behalen van jouw fitnessdoelen. Of je er nu voor kiest om het zelf te doen of iemand in te schakelen. In beide gevallen moet jij ervoor zorgen dat je plezier behoudt in het sporten. Door middel van genoeg variatie, consistentie en rust kan jij jouw doelen blijven behalen en de beste versie van jezelf worden. Een gezond lichaam draagt bij aan een gezonde geest en dit is belangrijk voor iedere dag de volledige 100% te kunnen geven in het dagelijks leven. Wij wensen je veel succes met trainen!