Heb jij al eens kefir geproefd? Of is kefir voor jou onbekend wat het is. Velen geven aan dat kefir gezond is en dat velen het daarom ook drinken. Maar hoe gezond is kefir? In dit artikel lees je meer informatie over wat kefir is, waar het naar smaakt en wat de gezondheidsvoordelen zijn. Ben je na het lezen geïnteresseerd om zelf kefir te maken? Dan hebben we ook nog een simpel recept voor je! Lees snel dit artikel verder.
Wat is kefir?
Kefir is een melkdrank dat wordt gemaakt door melkzuurbacteriën, kefirculturen, en gist toe te voegen aan de melk. Hierdoor gaat de drank fermenteren en krijg je kefir. De bacteriën die in kefir zitten zetten een deel van de melksuikers om in melkzuur. Zo ontstaat er een fris en lichtzure melkdrank. Door het toevoegen van gist krijgt kefir een licht prikkelende smaak.
Waar smaakt het naar?
In de basis lijkt kefir het meest op karnemelk. Wil je meer weten over karnemelk? Dat lees je hier! Alleen vanwege de toevoeging van gist wordt de smaakbeleving van kefir anders waardoor je een licht prikkelende smaak prikkelende smaak krijgt. Het ligt eraan welke melk er wordt gebruikt bij het maken van kefir. Je kan het maken met elke soort melk: koemelk, geitenmelk, schapenmelk, melk van kokosnoten, rijst of soja. De keuze van de melk heeft invloed op de smaak van kefir.
Gezondheidsvoordelen van kefir
Verschillende onderzoeken tonen aan dat kefir een aantal positieve uitwerkingen hebben op het lichaam. Het drinken van kefir heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je welke voordelen het zijn:
Kefir bevordert de stoelgang
Door de melkzuurbacteriën, ook wel probiotica genoemd, die in kefir zitten dragen ze bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën die in de darmen zitten. Heb jij vaker last van darmproblemen? Dan kun je eens proberen om elke dag op een lege maag een glas kefir te drinken.
Kefir is goed voor je weerstand
In kefir zitten ontzettend veel vitamines en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, B8, B12, C, D en K2. De mineralen die erin zitten zijn onder andere magnesium, ijzer, calcium en jodium. Met een groot glas kefir krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen! Uiteindelijk met als resultaat dat dit goed is voor je weerstand.
Kefir helpt bij afvallen
Een gezonde darmwerking speelt een grote rol tijdens het afvallen. Zoals we hierboven al omschreven is kefir bevorderend voor de stoelgang. Ook wordt het overtollige vocht afgevoerd en worden de voedingsstoffen daardoor beter opgenomen. Met als resultaat dat je een gezond metabolisme krijgt en dat helpt bij het afvallen en behouden van een gezond gewicht, net zoals matcha thee kan doen!
een alternatief voor Kefir is: Yakult. Bekijk hier of Yakult gezond is of niet?
Lees ook: Zijn paranoten gezond
Zo maak je zelf kefir
Het is heel gemakkelijk om zelf kefir te maken. Daarnaast is het goedkoop om zelf kefir te maken, het proces duurt alleen iets langer dan dat je in de winkel kefir zou kopen. Wij leggen je de stappen uit hoe je zelf kefir kunt maken:
- Kies een pot die met een deksel dicht kan en voeg hier 1 tot 2 eetlepels kefirkorrels aan toe. Des te meer kefir je gebruikt, hoe sneller het fermentatieproces zal verlopen.
- Voeg 500 ml melk toe. Welke soort melk mag je zelf kiezen, maar kies bij voorkeur wel een goede kwaliteit rauwe melk.
- Melkkefir wordt erg ingedikt en krijgt hierdoor een yoghurtachtige substantie. Wil je de kefir nog dikker hebben, dan kun je nog extra room toevoegen.
- Voeg de deksel op de pot en sluit de pot af. Laat de pot staan op kamertemperatuur voor 12 tot 36 uur. De micro-organismen doen hun werk en fermenteren de suikers in de melk. Hierdoor wordt het kefir.
- Als de 36 uur voorbij zijn zeef je de korrels uit de kefir. Gooi de korrels niet weg, maar bewaar ze voor als je nog een keer kefir wilt gaan maken.
Geniet ervan! Ben je benieuwd wat nog meer gezond is? Lees dan hier ons artikel over: Is koffie gezond? of kom erachter wat de effecten zijn van gezonde voeding op jouw lichaam.